Met de nieuwe parkeergarage bij de hoofdingang lost het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate in één klap haar parkeerproblemen op. De garage telt 430 parkeerplaatsen, verdeeld over vier bouwlagen. Het karakter is vriendelijk en open, dankzij de ruimtelijke staal-betonconstructie en de zachte kleuren op de plafonds. Door de brandveiligheid te beoordelen volgens het natuurlijk verloop van een brand, voldoet de constructie zonder toegevoegde voorzieningen aan de brandwerendheidseis.

Brandwerendheid

De geheel open constructie maakt mechanische ventilatie overbodig. Ook draagt de open gevel bij aan een lagere vuurbelasting bij brand. Door de convectie bij open gevels zal de temperatuur van het staal minder snel stijgen dan volgens de standaard brandkromme. Bij het bepalen van de brandveiligheidseisen is dan ook het natuurlijk-brandconcept gehanteerd. Hiertoe is een brand gesimuleerd, waarbij drie geparkeerde auto’s zijn betrokken. Na 30 minuten bleek het brandvermogen tot slechts 12 MW te zijn opgelopen. Op grond van dit realistische scenario mag de staalconstructie onbehandeld blijven.

Projectgegevens
  • Locatie: Wagnerlaan, Arnhem
  • Start bouw: september 2004
  • Oplevering: juli 2005
  • Opdracht: Alysis Zorggroep, Arnhem
  • Projectrealisatie: Continental Car Parks, Twello
  • Architectuur: A/d amstel architecten, Amsterdam
  • Constructief ontwerp: JVZ Raadgevend Ingenieursbureau, Deventer
  • Hoofduitvoering: Aan de Stegge, Twello
  • Brandveiligheidsadvies: Nieman Raadgevende Ingenieurs Zwolle
    contactpersoon Ruud van Herpen