Nostalgisch winkelen in het bruisende middelpunt van Hart van Zuid? Eind 2012 is Van Wijnen Eibergen begonnen aan de bouw van het winkelcentrum in Hart van Zuid. Met 4000 m² winkeloppervlakte wordt het winkelcentrum Esrein het centrale winkelcentrum van het zuidelijke stadsdeel van Hengelo. Een ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Boven het winkelcentrum komen 22 appartementen. In juni 2015 is het winkelcentrum geopend.

Het complex krijgt een authentieke uitstraling door de vestiging in de oude fabriekshallen van Dikkers. Een goed voorbeeld van het hergebruik van industrieel erfgoed. Het karakter van het complex blijft, maar de functie verandert. Met een groot aanbod aan winkels en twee supermarkten is er voor elk wat wils. Bereikbaar en dichtbij voor de bewoners van heel Hengelo Zuid.

Winkelcentrum Esrein Hengelo

BDG heeft de architectenselectie voor de herbestemming van de voormalige 100 m lange fabriekshal van Bikkers in Hengelo gewonnen. Het industriële verleden vormt de identiteitsdrager voor de nieuwe ontwikkelingen in Hart van Zuid, waar ook dit gebouw onderdeel vanuit maakt. De betreffende hal wordt herbestemd tot het kloppende hart van de gehele wijk, waar winkelen, horeca en wonen centraal staat. Het gebouw is afgepeld tot de bestaande staalconstructie. Door het handhaven van het dak van de vroegere uitbreiding ontstaat er een extra travee waardoor er op de begane grond ruimte wordt gecreëerd om een winkelarcade te realiseren. Op de verdieping maakt deze extra travee het mogelijk om een ruime woonstraat te realiseren van waaruit de appartementen ontsloten worden.

Deze woonstraat legt over de gehele lengte van het gebouw de constructie bloot en zorgt voor een geleidelijke overgang tussen openbaar en privé. Aan de voorzijde van het gebouw wordt een plein gerealiseerd waaraan de horeca grenst en waar een entree van de woningen wordt gesitueerd.

Werkzaamheden Nieman

Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft in bouwteamverband, in opdracht van Van Wijnen Eibergen en Van Wijnen Projectontwikkeling Oost, adviezen uitgebracht die nodig zijn voor de aanvraag omgevingsvergunning. Werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd zijn:

 • Opstellen van een brandbeveiligingsconcept (brandcompartimentering, vluchten bij brand)
 • Akoestisch onderzoek Wet Milieubeheer
 • Akoestisch onderzoek Geluidwering gevel
 • Bouwbesluitberekeningen: oppervlakten, daglicht en ventilatie
 • Energieconcept, EPC-berekening conform NEN 7120
 • Bouwfysische en bouwtechnische beoordeling van de bouwkundige details
 • Uitvoeringscontrole luchtdichtheid
 • Geluidmetingen
 • Luchtdichtheidsmetingen
 • Berekening EnergieLabel Utiliteitsbouw en EnergieIndex woningen

Bijzonder in het project is het hergebruik van de bestaande staalconstructie en sprinklerinstallatie en de uitwerking van het project in een BIM-model

Winkelcentrum Esrein Hengelo Detail

Projectinformatie
 • Ontwikkelaar: Van Wijnen Projectontwikkeling Oost
 • Architect: BDG Architecten Ingenieurs Zwolle, uitwerking door Buro BIM, Deventer
 • Aannemer: Van Wijnen Eibergen
 • Installateur: Unica Hengelo
 • Constructeur: Aveco de Bondt, Rijssen
 • Start bouw: najaar 2012
 • Oplevering: juni 2015
 • Artist impressions: BDG
 • Foto: Nieman

Wilt u meer weten over dit project dan neemt u contact op met Gerton Starink of  laat hier uw gegevens achter.

Nieuws september 2015

De loftwoningen boven het winkelcentrum Hart van Zuid genomineerd voor de Vastgoedprijs Twente 2015!