Afgelopen juli was de opening energiezuinig Kindcentrum Loevestein waar de leerlingen zelf het energieverbruik monitoren en zo bewust worden gemaakt van duurzaamheid.

De leerlingen bereiken het nieuwe gebouw van bs Loevestein in Gorredijk via een lange oprijlaan. Links en rechts daarvan liggen de speelterreinen. Als ze via de centrale entree naar binnengaan, komen ze in een opvallend licht gebouw, waar witte muren en glazen wanden zorgen voor een open, transparante sfeer.

In bs Loevestein zijn twee openbare basisscholen samengevoegd. Omdat obs De Vlieger en obs De Tjerne beide toe waren aan een nieuw schoolgebouw, fuseren zij en vestigen zij zich nu samen – onder de naam ‘Loevestein’ – in het nieuwe schoolgebouw. In de brede school bevinden zich ook een kinderopvang, BSO en peuterspeelzaal.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat centraal in het project. Het ontwerp van Kristinsson Architecten uit Deventer is uitgevoerd met een EPC van 0,3, zeer goede thermische schil met o.a. triple glas en een zeer hoge luchtdichtheid. Ook wordt er een luchtwaterwarmtepomp toegepast met vloerverwarming en –koeling in het kinderdagverblijf en luchtverwarming- en koeling in de school. Het gebouw wordt voorzien van LED –verlichting en op het dak wordt het gebouwgebonden energieverbruik voor een deel gecompenseerd door ca. 140 PV-panelen, zodat de exploitatiekosten beperkt blijven.

Brede School Loevestein, Gorredijk © Kristinsson architecten

Brede School Loevestein, Gorredijk © Kristinsson architecten

Brede School Loevestein, Gorredijk © Kristinsson architecten

Brede School Loevestein, Gorredijk © Kristinsson architecten

Lees meer

 

Voor meer informatie neemt u contact op met Herbert Lentink of Gerton Starink.