Eerste houten Finch woonstudio’s in Leiden

Op 4 maart is Leiden een bijzonder wooncomplex rijker. Aan de Sumatrastraat zijn zestien Finch woonstudio’s van Woningstichting Ons Doel geopend.

De gestapelde eenpersoonswoningen zijn massief houten woningen met allemaal een eigen keuken, badkamer en verwarming. Finch buildings is modulair bouwsysteem, waardoor de woningen in Leiden naar het tijdelijk gebruik weer op een andere locatie opnieuw gebruikt kunnen worden.

De constructie van de modules zijn voornamelijk opgebouwd uit CLT hout,  Cross laminated timber, opgebouwd uit kruislings verlijmde duurzame vuren houten éénlaagsplaten. Hierdoor zijn de woningen duurzaam en kunnen ze eenvoudig hergebruikt worden. Zo worden de woonstudio’s aan de Sumatrastraat in Leiden nu ingezet voor een begeleid wonen project voor mensen die om uiteenlopende redenen dakloos geweest zijn. Over drie jaar maken deze plaats voor nieuwbouw en worden de modules verplaatst naar een nieuwe plek in Leiden om een andere woonbehoefte te vervullen.

Duurzaam

De woonstudio’s zijn ‘all-electric’, hebben triplebeglazing, zijn volledig van hout gemaakt, zijn prefab ontwikkeld en hebben een energie-index 0,77.De huizen laten we nu al voldoen aan hogere normen dan de vereiste normen, dan is de stap naar ’nul op de meter’ straks snel en relatief eenvoudig te maken. Woningcorporaties ontvangen een energieprestatievergoeding voor huizen die aan de ’nul op de meter’-norm voldoen.

Werkzaamheden Nieman

Nieman is in opdracht van De Groot Vroomshoop betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Finch units en bij het ontwerp van het project aan de Sumatrastraat in Leiden.

Tijdens de ontwikkelingsfase hebben wij meegekeken op het gebied van brandveiligheid, bouwregelgeving, bouwfysica, akoestiek en energiezuinigheid. Zo zijn er in een mock-up opstelling meerdere lucht-contactgeluid metingen uitgevoerd om te kunnen vaststellen welk type vloerconstructie benodigd is om de Finch modules te laten voldoen aan de lucht-contact geluidseisen conform Bouwbesluit 2012.
Tevens is er een luchtdichtheidsmeting uitgevoerd om de qv;10 waarde te kunnen vast stellen en waar nodig te kunnen verbeteren.

Informatie

Voor meer informatie en vragen over dit project dan neemt u contact op met Maaike van Bussel of laat hier uw gegevens achter en één van onze adviseurs neem contact met u op.

Lees ook