Zwolse watertoren transformeert tot huurappartementen

Nijhuis Bouw startte op 20 juli 2017 met de transformatie van de Watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle. Er zijn diverse ontwerpen gemaakt sinds Nijhuis de toren in 2003 heeft verworven. Allemaal met zeer verschillende invullingen. Uiteindelijk kunnen de bewoners over een jaar hun bijzondere woningen betrekken.

Transformatie watertoren Zwolle Transformatie watertoren Zwolle tekening Transformatie watertoren Zwolle doorsnede

Het ontwerp is gebaseerd op de geschiedenis van de toren, die eigenlijk twee torens in één is. De oorspronkelijke monumentale toren uit 1892 is vanwege bouwvalligheid in de vijftiger jaren van zijn bovenste metselwerk ontdaan; er bleef alleen een stomp met watervat erop over. Daaromheen is de omhulling gemetseld van de watertoren zoals we hem nu kennen, inclusief het groen koperen petje. De nieuwe toren volgt de contouren van beide historische watertorens, zodat de geschiedenis afleesbaar blijft.

Nieman is bouwpartner

Nieman Zwolle is sinds de ontwerpfase als bouwteampartner betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe watertoren. Samen met Nijhuis, 19 het atelier architecten en constructeur Alferink Van Schieveen is er door al deze Zwolse partijen op alle disciplines gezocht naar een zo optimaal mogelijk ontwerp in relatie tot uitvoerbaarheid en kwaliteit. Nieman adviseerde op het gebied van brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek. Dit heeft geresulteerd in 6 woningen in de “stomp” die blijft staan. Daar bovenop komen 5 nieuwe verdiepingen met 3 studio-appartementen per bouwlaag.

Informatie

Voor meer informatie over dit project, neemt u contact opnemen met Gerton Starink

Lees meer

 

Watertoren Zwolle impressie