Webinar Uitdaging in de Spouw op 28 november 2017 van 12.30 -13.30 uur

De spouwmuur is bijna de basis van de Nederlandse bouw en is juist daardoor soms een ondergeschoven kindje. Niettemin is de spouwmuur in de loop der jaren enorm geëvolueerd. Vooral de steeds hogere eisen aan thermische isolatie en het belang van luchtdicht bouwen hebben grote invloed op de spouwmuur. Zo groot dat het belangrijk is om al vroeg in het ontwerp na te denken over de totale spouwmuur in plaats van achteraf te bepalen welk isolatiemateriaal er in komt.
Een belangrijk onderdeel van de spouwmuur is de thermische isolatie. Daarvoor gelden de eisen uit het Bouwbesluit, maar dit hangt ook samen met het realiseren van de energetische prestaties van het gebouw. Het is niet alleen een kwestie van ‘aan de knoppen van de EPC draaien’, maar vooral van goede concepten. Comfort en kostenefficiëntie zijn daarin belangrijke aspecten. Het gekozen energieconcept bepaalt de Rc-waarde, waarna het isolatiemateriaal en de spouwbreedte kunnen worden gekozen.

Luchtdichtheid

Nieman collega Martin Harbers gaat in op de luchtdichting ter plaatse van de spouwmuur. De spouwmuur is een belangrijk onderdeel van de schil van een gebouw en speelt dus ook een grote rol in de luchtdichtheid van een gebouw. De luchtdichtheid speelt een steeds belangrijkere rol en de energieconcepten maar blijken nog een lastig en onbekend onderdeel te zijn in zowel ontwerp als uitvoering. Luchtdichtheid gaat vooral over aansluitingen van bouwdetails en staat feitelijk los van de isolatie, of toch niet?

Naast Martin Habers spreken Karel van Went van ROCKWOOL en Harrie Vekemans van Adviesbureau Vekemans op dit Bouw webinar georganiseerd door Eisma Bouwmedia

Lees meer en meld u aan