Kitty HuijbersIn deze veranderende markt is onze organisatie voortdurend in beweging. Samen met u hebben wij de afgelopen jaren hele interessante processen en projecten doorlopen. Ik ben 5 jaar adviseur en projectcoördinator bij Nieman Raadgevende Ingenieurs en heb aan enkele van deze bijzondere projecten en processen meegewerkt. In een maandelijkse blog wil ik u hierover informeren maar vooral inspireren.
Kitty Huijbers – projectcoördinator en adviseur energie & duurzaamheid.

Terwijl ik 30 jaar geleden nog hutten bouwde met mijn vriendinnetjes in het nabijgelegen bos, bouwde Harry Nieman al aan het bedrijf waar ik nu werk. In 30 jaar is er veel veranderd: in 1988 was er nog geen Bouwbesluit zoals we hem nu kennen maar we begonnen ons al wel zorgen te maken over het klimaat. Tijdens de conferentie van Toronto in dat jaar werd er voor het eerst opgeroepen tot een reductie van de CO2 uitstoot met 20% tegen 2005. Ook werd het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in 1988 opgericht. Inmiddels is klimaatverandering volop ingezet, is wetenschappelijk aangetoond dat de mens hier de oorzaak van is maar is er ook een transitie ingezet naar duurzame oplossingen en CO2 reductie.

Blog Kitty Huijbers 30 jaar klimaatveranderingIn die 30 jaar kwam ik er achter dat je beter een hut kon bouwen als je een goede tekening maakte en wilde ik eigenlijk ook wel dat die hut er een beetje mooi uitzag. Na mijn middelbare school ben ik dan ook bouwkunde gaan studeren aan de HTS en later architectuur aan de TU Delft. Tijdens mijn werk op architectenbureaus interesseerde ik mij erg voor duurzame gebouwen en duurzame oplossingen en na een onderzoek bij TNO was ik definitief om en ben ik bij Nieman gaan werken als adviseur energie & duurzaamheid. Ik hoop met mijn werk bij te kunnen dragen aan de transitie naar duurzame gebouwen.

Over 30 jaar is het 2048 en ik ben heel benieuwd hoe het er dan uitziet in Nederland en de rest van de wereld. Ik verwacht dat de transitie naar duurzame energie is voltooid. Windmolens, zonnepanelen of zelfs waterstof voorzien op een CO2 neutrale manier de benodigde energie. Gebouwen zijn allemaal circulair, grondstoffen worden nauwelijks nog nieuw geoogst maar vooral hergebruikt. Al ons eten is biologisch en in de winter is er regelmatig een warme truiendag om ons bewust te houden van hoe goed we het allemaal hebben én omdat we door de vergrijzing heel veel breiende oma’s hebben.

Bij Nieman probeer ik met mijn collega’s volop mee te werken aan de verduurzaming van onze gebouwen maar heb uw hulp nodig! Stuur daarom het komende kwartaal al uw vragen over duurzame oplossingen of CO2 reductie op naar de Nieman Challenge zodat wij uitgedaagd worden om nog een stap verder te denken of inventieve oplossingen te bedenken! Insturen kan via niemanchallenge@nieman.nl