In deze veranderende markt is onze organisatie voortdurend in beweging. Samen met u hebben wij de afgelopen jaren hele interessante processen en projecten doorlopen. Ik ben 5 jaar adviseur en projectcoördinator bij Nieman en werk aan bijzondere projecten en processen. In een maandelijkse blog wil ik u hierover informeren maar vooral inspireren.
Kitty is vanaf 01-02-2019 niet meer werkzaam bij Nieman.

Kitty Huijbers 2018Woon ik gezond en comfortabel?

In mijn blog: ‘nieuwbouwwoning met gas?’ vertelde ik over de duurzame en niet duurzame maatregelen van mijn nieuwbouwwoning. Inmiddels woon ik er enkele maanden en onderzoek ik het binnenklimaat van mijn woning. Gezondheid en comfort van de eindgebruiker zijn veel gebruikte termen in de markt. Elke ontwikkelaar, architect, adviseur of bouwer wil natuurlijk dat de eindgebruiker tevreden is. Ook ik als adviseur houdt bij elk project het effect op de gebruiker in de gaten. Toch zien we in de praktijk dat dit nog wel eens anders uitpakt. Als splinternieuwe eindgebruiker neem ik de proef op de som.

Mijn voormalige woning was vrijwel ongeïsoleerd en had ventilatiesysteem A (natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer via klepraampjes). Dit heeft een hele andere mate van comfort dan de huidige nieuwbouwwoningen. Wij waren wel gewend aan een beetje tocht en konden dit toen goed reduceren. Als wij aan de eettafel zaten dan ging het raampje boven de bank open. En zittend op de bank opende wij het raampje bij de eettafel. Als echte koukleum gebruikte ik in de winter een extra dekentje. Alles werd ingezet om de energierekening zo laag mogelijk te houden en dat lukte prima.

De proef op de som

Onze nieuwbouwwoning is natuurlijk goed geïsoleerd en voorzien van een degelijk ventilatiesysteem met CO2 sturing. Met name dat ventilatiesysteem vond ik spannend: op papier voldoet het aan alle prestatie-eisen maar is dat in de praktijk ook zo? Uit het Monicair onderzoek over prestaties van woningventilatiesystemen  volgde dat het slecht gesteld is met het binnenklimaat in de Nederlandse woningen. Het monitoringssysteem uit onze vorige woning hebben we afgestoft en in alle ruimten geplaatst om te meten wat er echt gebeurt. Na een paar weken bleek dat in alle ruimten overdag en ’s nachts de CO2 concentratie niet hoger opliep dan 1000 ppm. Ons systeem is niet geavanceerd genoeg om ook andere verontreinigingen in de lucht te meten dus we houden dit als maatstaf.

Blog Kitty Huijbers Woon ik gezond en comfortabel?Onze woning is uitgevoerd met overgedimensioneerde ventilatieroosters (vaak 1,5 tot 2x de vereiste lengte) en goed ingeregelde afvoerroosters, hierdoor is er zelfs na sluiten van de gordijnen voldoende ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Het kan dus wel. Dus ontwerpers en bouwers: denk een stukje verder dan de prestatie-eisen en houdt rekening met de praktijksituatie!

Tocht verminderen

In mijn advieswerk waarschuw ik altijd voor de combinatie vloerverwarming met ventilatieroosters in de gevel, dit geeft tochtklachten. Er worden vaak diverse oplossingen bedacht als de vloerverwarmingsslangen eerst naar de gevel en daar dichter bij elkaar leggen. Dit is allemaal meegenomen in mijn woning, maar het tocht echt! We hebben pas een paar koude dagen gehad, maar het dekentje ligt weer bij de hand in de woonkamer ook al geeft de thermostaat 19 graden aan. De komende winter gaan we experimenteren hoe we de tocht kunnen verminderen zonder de roosters dicht te zetten om zo ons comfort te verbeteren.

De enige getallen die in mijn monitoringssysteem wel rood kleuren is het geluidsniveau: niet van de installaties maar van mijn kinderen die enthousiast spelen. Hier kan ik waarschijnlijk voorlopig niets aan doen behalve oordopjes kopen.

Nieman Challenge

Denkt u nog aan onze Nieman Challenge? stuur ons uw meest uitdagende vraag of probleemstelling en wij staan met onze adviseurs klaar om deze uitdaging aan te gaan. Per kwartaal kiezen we de meest uitdagende vraag en zoeken het voor u uit. De vraag en de oplossing publiceren we op onze website. Zo wordt u beter van ons en wij beter van u ! Insturen kan via niemanchallenge@nieman.nl