Nieman adviseurs Wilfred Slagter en Twan Nuijen gingen met BouwTotaal in gesprek over een goede luchtdichtheid

Een goede luchtdichtheid staat of valt bij een goede uitvoering. Door gebrek aan kennis en tijdsdruk gaat het daar nog vaak mis. Doordat de laatste jaren steeds meer energieneutrale, NOM en passieve woningen worden gebouwd, wordt een goede luchtdichtheid steeds belangrijker. BouwTotaal ging aan tafel met twee luchtdichtheidsspecialisten van Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies waar gaat het fout en hoe kunnen we luchtlekken verminderen?

Eerst maar eens naar het Bouwbesluit: dat stelt de eis dat een gebouw niet meer dan 200 dm3/s bij 10 Pascal mag ‘lekken’ per 500 m3 gebouwinhoud, op een andere manier dan door de daarvoor aangebrachte ventilatieopeningen. Hierbij is 10 Pascal het luchtdrukverschil tussen binnen en buiten. Voor de rekenliefhebbers onder onze lezers: één pascal is de druk die een kracht van 1 newton uitoefent op 1 vierkante meter. In de luchtdruk komen we de Pascal ook tegen: een luchtdruk van 1013 millibar (Mb) staat gelijk aan 1013 hPa (hectopascal).

“De prestatie-eis in het Bouwbesluit is niet erg hoog. Feitelijk mag er nog steeds een grote hoeveelheid lucht ontsnappen. Zeg maar een hoeveelheid lucht die in 200 pakken melk kan en per seconde bij een zuchtje wind door de schil verdwijnt. Ook wel te vergelijken met een open toilet-raam in een woning”, zegt Wilfred “Het betreft puur een vangnet-eis. Voor een energiezuinige woning moet de luchtdichtheid – ook wel kierdichtheid genoemd – een stuk beter zijn.”

Lees het hele artikel op BouwTotaal

Dit artikel geschreven door Frank de Groot, werd op 13 maart 2019 eerst gepubliceerd op Bouwtotaal.

waterdichtheid (combinatie met luchtdichtheid)