Het oude postkantoor in Hilversum wordt getransformeerd naar 20 koopappartementen, een vrijstaande woning in het bijgebouw en een parkeergarage.

De bijzondere appartementen worden volledig binnen de structuur van het monument ingepast. Het uitgangspunt is dat in ieder appartement de structuur en het karakter van het monument zichtbaar is. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de hoge verdiepingen. Het meerendeel van de appartementen krijgt een insteekverdieping waardoor een speelse indeling ontstaat. Hierdoor zullen er appartementen met een grote diversiteit aan indelingen en afmetingen ontstaan. De appartementen gaan na de bouwvak in de verkoop.

De losstaande monumentale garage achter het postkantoor wordt eveneens verbouwd tot één unieke (vrijstaande) woning.

Oude Postkantoor Hilversum voor transformatie

Oude Postkantoor Hilversum voor transformatie

Schets transformatie Oude Postkantoor Hilversum door Ten Brincke Bouw

Schets transformatie Oude Postkantoor Hilversum door Ten Brincke Bouw

Nieman is als bouwfysisch adviseur betrokken bij deze monumentale renovatie

Bij een transformatie van een monumentaal gebouw zorgen wij ervoor dat het karakter van het monument behouden blijft. Maar dat de appartementen en woningen het comfort en energieconcept van deze tijd krijgen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat het gebouw voldoet aan de huidige Bouwbesluiteisen. Ook zorgen wij ervoor dat de woning en appartementen veilig zijn met aandacht voor de verschillende vluchtroutes.

Bouwpartners

Van Hoogevest Architecten heeft in opdracht van Ten Brinke Vastgoedontwikkeling het monument nieuw leven ingeblazen. De werkzaamheden door NIEMAN zijn uitgevoerd in opdracht van Ten Brinke Bouw.

Geschiedenis van het Oude Postkantoor

Het postkantoor is gebouwd naar ontwerp van de architect van de Rijksgebouwendienst F.E. Röntgen en is 10 jaar na de eerste ontwerpen in 1944 in gebruik genomen. Het gebouw kent twee gezichten.

  • Het eerste gezicht is de monumentale gevel aan de Kerkbrink, waarachter het kantoor over 3 verdiepingen schuilt en de hoofdentree naar de bezoekersruimte. Uniek is ook het halfronde trappenhuis dat uit de gevel steekt en de bronzen vogel die de hoofdingang siert.
  • Het tweede gezicht betreft het industrieel vormgegeven bouwdeel aan de Torenlaan. Om dit te benadrukken is een markante schoorsteen geplaatst. In de bezoekershal bevindt zich een muurschildering van kunstenaar Leo Gestel. Door de grootse opzet van ruimtes, ramen en hallen in combinatie met fraaie details is het gebouw opgenomen in de gemeentelijke monumentenlijst.

Heeft u een vraag over de advisering voor deze renovatie?

Neem dan met Ronald Pool contact op.

Lees ook