Nationaal Brandveiligheidsevenement 2015
Met als thema: Kwaliteit bouwen, brandveilig houden
Dat de stelselwijziging er gaat komen, lijkt inmiddels helder. Maar wat houdt dit nu precies in en wat zijn de gevolgen voor de verschillende partijen? De overheid trekt zich terug en laat meer taken aan de markt over. Deze markt moet zelf zijn verantwoordelijkheden nemen en weten wat de mogelijkheden zijn. Uiteindelijk zal de eindgebruiker een betere kwaliteit krijgen, maar wat betekent het voor de beheerder? Denk hierbij niet alleen aan technische aspecten, maar ook aan juridische zaken. Daarnaast biedt het nauwgezet volgen van wet- en regelgeving niet altijd garantie voor een goed brandveilig gebouw.
Om hierin meer duidelijkheid te geven en handvatten te bieden, staat dit jaar het Nationaal Brandveiligheidsevenement in het teken van private kwaliteitsborging: Kwaliteit bouwen, brandveiligheid houden.
Met masterclasses van:
- 17.45- 18.45
Masterclass 1: Duurzaam brandveilige gebouwen
Een duurzaam gebouw hoort niet alleen energetisch en materiaalkundig duurzaam te zijn maar moet ook onder calamiteitcondities zoals een brand robuust zijn. Robuuste brandveiligheid gaat verder dan publieke eisen. Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op de aanpak om tot een goed duurzaam brandveilig gebouw te komen. Duurzaamheid en brandveiligheid worden als losstaande prestaties gezien maar hebben juist alles met elkaar te maken. Op wat voor manieren kan je je gebouw brandveiliger maken zodat het past bij duurzaamheidsdoelen, wat zijn hiervoor de investeringen en hoe hangt dit samen met de probabilistische levensduur van je gebouw? Wat is een goede maatlat voor duurzame brandveiligheid?
door Ruud van Herpen van Nieman Raadgevende Ingenieurs en Peter-Willem van Calis DPA-CaubergHuygen - 17.45-18.45:
Masterclass 2: Brandveiligheid van installaties en bouwelementen benaderd vanuit het ontwerp: Constructeur ontmoet installateur
Om een veilig en toekomstbestendig gebouw te maken moet je de bron (brand) en de consequenties ervan (bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch) integraal beschouwen. Alles hangt met elkaar samen, en moet ook in samenhang beschouwd worden om de risico’s van bezwijken van gebouwen, te kunnen kwantificeren. Door een robuuste compartimentering wordt dat risico verkleind. Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op het nut van het brandveilig beschermen van installaties en bouwkundige elementen. Soms is een brandveilige bescherming niet nodig omdat het voor de doelen die worden nagestreefd geen rendement heeft. In andere gevallen biedt een bouwkundige bescherming van bouwkundig dragende elementen met een plaatmateriaal uitkomst. Dat geldt ook voor doorvoeringen van installaties. Wanneer een brandveilige bescherming van installaties of bouwkundige dragende elementen leidt tot een langere probabilistische levensduur van het gebouw resulteert die bescherming in een meer duurzame oplossing: robuuste brandveiligheid!
door Sigrin Drost – Hofman van Nieman Raadgevende Ingenieurs en Ad Broeren Tebodin Netherlands b.v.
Lees hier het middag en avondprogramma.
Het Nationaal Brandveiligheidsevenement 2015 wordt op 16 april 2015 in Utrecht georganiseerd door SBRCurnet.
Voor meer informatie en aanmelden kunt u bij hier terecht.