Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Diverse gemeenten willen hun woningen en gebouwen van het gas afhalen, maar op welke (duurzame) wijze van verwarming kunnen ze dan overschakelen? Ensoc organiseert een congres met best practices dat inzicht en handvatten biedt aan overheden, woningcorporaties, VvE’s en beheerders van utiliteitspanden.

Voor de verwarming van onze gebouwen, woningen en utiliteit wordt veel energie gebruikt. Ruim 40 % van onze energie gaat hieraan op. Een groot deel van deze energie komt nu van gas. Nederland wil het gebruik van gas verminderen vanwege het klimaatprobleem, afhankelijkheid van andere landen en beschikbaarheid van gas. Minister Kamp van Economische Zaken, formuleerde al in 2015 hierover beleid* met zijn ‘Warmtevisie’. Dit is in 2016 verder uitgewerkt in de Energieagenda. Diversen regionale overheden en organisaties zoals projectbureau koude en warmte Zuid-Holland, Hierverwarmt.nl, gemeente Amsterdam en de VNG zijn inmiddels hiermee druk aan de slag.

De ‘Warmtewende’ is de term voor de verandering in het gebruik van warmtebronnen. Dit zal waarschijnlijk een geleidelijk proces zijn waarbij er minder gas zal worden gebruikt en meer duurzame technieken zullen worden toegepast. Parallel aan dit proces loopt een ander belangrijk proces, zo schetst minister Kamp in zijn Kamerbrief, dat van de energiebesparing. Immers, voor elke kuub gas die wordt bespaard, hoeven minder duurzame technieken te worden toegepast. Doordat energiebesparing veel goedkoper is en meer oplevert dan duurzame energietechnieken zal Nederland eerder dan gepland en met minder kosten ‘los van het gas’ komen.

Collega André Kruithof is één van de sprekers. In zijn lezing spreekt hij hierover :

Vanaf 2020 moet de nieuwbouw bijna energie neutraal (BENG) zijn. Om te beoordelen of er sprake is van een BENG-gebouw wordt aan drie indicatoren getoetst. De BENG-indicatoren worden geïntroduceerd en er wordt stil gestaan bij de (on)mogelijkheden van een gasaansluiting.

aankondiging ensoc energy conference