Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Akoestische camera spoort geluidlekken op

Met behulp van een akoestische camera zijn geluidlekken opgespoord bij standleidingen. De camera heeft akoestische verbinding laten zien tussen de standleidingen en de bouwkundige constructies. Daardoor kon een einde worden gemaakt aan de geluidoverlast die de bewoners van een nieuwbouwappartement ondervonden van de sanitairgeluiden van hun bovenburen.

Geluidhinder

In een onlangs in gebruik genomen appartement zijn twee schachten aanwezig waarin onder andere de riolering van de appartementen op de hoger gelegen appartementen zijn opgenomen. Het appartement waarin de geluidhinder wordt waargenomen bevindt zich op de begane grond. De bewoner hoort het spoelen van het toilet bij de ene schacht en een douche en wastafel bij de andere schacht. Naar aanleiding van die waarnemingen zijn traditionele geluidmetingen gedaan. Die tonen aan dat het geluidniveau hoger is dan wettelijk is toegestaan. De standleidingen die van een geluidarm materiaal zijn gemaakt, zijn vervolgens voorzien van een extra geluidwerende mantel en de schachtwanden zijn extra geïsoleerd. De problemen waren daarmee niet verholpen.

Onderzoek met de akoestische camera

De schachten zijn onderzocht met een akoestische camera. Die camera laat het afgestraald geluid zien. Dit is weergegeven in de afbeeldingen 1 (woonkamer) en 2 (berging). Bij beide schachten is een hotspot zichtbaar aan de onderzijde van  de schacht, net boven de vloer. Op die plaatsen is de geluidintensiteit het grootst.

Akoestische camera Afbeelding 1 schacht in de woonkamer

Afbeelding 1 schacht in de woonkamer

Akoestische camera Afbeelding 2 schacht in de berging

Afbeelding 2 schacht in de berging

Vervolgens zijn de schachten aan de onderzijde open gemaakt. Hier werd zichtbaar dat de standleidingen net boven de vloer zijn versleept waardoor trillingen ontstaan. Dit is weergegeven op afbeeldingen 3 en 4. Die trillingen werden doorgegeven aan de verend opgelegde dekvloer en de schachtwand die op die dekvloer staat.

Akoestische camera Afbeelding 3: standleiding in de woonkamer

Afbeelding 3: standleiding in de woonkamer

Akoestische camera Afbeelding 4 standleiding in de berging

Afbeelding 4 standleiding in de berging

De verend opgelegde dekvloer is een anhydrietvloer (vloeivloer). Bij het aanbrengen van die vloer zijn kantstroken onvoldoende zorgvuldig aangebracht waardoor een contactbrug ontstaan is. De klachten waren verholpen nadat de dekvloeren vrijgemaakt zijn van de standleidingen.

Afbeelding 5 akoestische camera

Afbeelding 5 akoestische camera

Hoe het werkt

De akoestische camera zoals aangegeven op afbeelding 5 heeft een groot aantal microfoons. Die meten het geluid. Een algoritme berekent vervolgens de afgestraalde geluidintensiteit. De camera verzamelt veel data. Het verzamelen van die data is relatief eenvoudig. Het analyseren van die data vereist de nodige kennis van de akoestiek. De techniek is ontwikkeld door Sorama. Naast de toepassing in de bouwkundige omgeving wordt de techniek ook ingezet in de automotive, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Op de website www.sorama.eu is meer informatie over de camera en de toepassingen te vinden.

Daag ons uit

Heb je ook te maken met lastige akoestische metingen? Wij zetten de akoestische camera graag in bij akoestische onderzoeken zoals het opsporen contactbruggen en geluidlekken. Maar ook voor onderzoek op het gebied van luchtdicht bouwen.

Heb je een uitdaging voor ons, neem dan contact op met Koen Temmink en bespreek de mogelijkheden.