Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

De toepassing van Artificial Intelligence in ons dagelijks werk en leven groeit met de dag. Ook binnen Nieman Raadgevende Ingenieurs staan de ontwikkelingen niet stil. Roy Uijtendaal, junior specialist bij Nieman werkt momenteel aan de ontwikkeling van een AI BENG Tool. De eerste resultaten zijn goed!

De uitdaging tussen ontwerp en BENG

Ontwerpen binnen de kaders van BENG… Het is een uitdaging voor iedere architect. In de huidige manier van werken start de architect in de SO fase vanuit vuistregels en de kennis en ervaring van energie-adviseurs. Voor de architect is het lastig om veel verschillende opties tegelijkertijd te testen. Hiervoor moet hij iedere keer terug naar de energie-adviseur. Dit vertraagt de feedbackloop enorm. Met als gevolg: liever een veilige keuze dan een creatief idee.

Van stageopdracht tot AI-TOOL

Hoe kunnen we toch in een beginstadium van een ontwerp al meten of bepaalde ontwerpkeuzes haalbaar zijn binnen de BENG-normen? Met die vraag startte Uijtendaal 16 maanden geleden zijn afstudeeronderzoek. Inmiddels is hij cum laude afgestudeerd aan de TU Delft en werkt hij binnen Nieman verder aan het prototype van de AI BENG Tool. Door het invoeren van slechts enkele parameters in de AI BENG Tool kunnen door het hele ontwerpproces snelle scans uitgevoerd worden, waarbij de indicatie van de BENG-score steeds nauwkeuriger wordt naar mate het ontwerp vordert.

Met minimale input een groeiend advies

Het grote voordeel de BENG AI-TOOL in vergelijking met een BENG berekening via NTA8800 software zoals UNIEC-3 is dat de tool met minder parameters toch al een indicatie kan geven. Dit scheelt enorm veel tijd. Een ander voordeel is dat als de ingevoerde gegevens niet voldoen aan de BENG-normering of niet de gewenste uitkomst geeft, de tool een strategie bedenkt om wel op de gewenste score uit te komen. De architect kan zo verschillende ontwerpopties snel uitproberen en terugrekenen van een gewenste score naar aanpassingen in het ontwerp.

Winst

De AI BENG Tool is vooral een slim hulpmiddel om kennis te ondersteunen en processen te versnellen. Daar zit de winst. De tool mist diepgaand inzicht, ervaring en het vermogen om kritisch te denken. Daarvoor blijft de adviseur nodig. De tool kan de BENG-score ook niet met 100% zekerheid bepalen. Het blijft daarom altijd noodzakelijk om de inzichten van een adviseur toe te voegen en om berekeningen te verifiëren met geattesteerde software.

Publicatie in “Artificial Intelligence in Performance Driven Design”

De resultaten van de BENG AI-TOOL zijn niet onopgemerkt gebleven. Als co-auteur heeft Uijtendaal inmiddels ook zijn bedrage geleverd aan een wetenschappelijke publicatie die binnenkort verschijnt in “Artificial Intelligence in Performance Driven Design”.

Vooruitgang

Bij Nieman kijken we graag vooruit. Technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om op nieuwe manieren te denken en te werken. Zo kunnen wij onze klanten nog beter advies geven. Gebaseerd op nieuwe technologie én de kennis en ervaring van Nieman.