Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

BENG-logo-1 Het is al een tijdje duidelijk: de vooraf berekende EPC met energieprestatie-eisen voor nieuwbouwwoningen wordt vervangen door drie BENG-eisen. De vermoedelijke invoering van de rekenmethode staat voor januari 2019 in de planning, bij de invoering van nieuwe eisen voor overheidsgebouwen. De eisen voor woningbouw gaan gelden per januari 2021.

Wat zullen de nieuwe eisen betekenen voor de toekomstige woningen? En betekent de ontwikkeling richting steeds energiezuiniger woningen ook dat het comfort voor bewoners automatisch meelift? En zijn de BENG-eisen beter te begrijpen voor de consument dan zijn voorganger EPC? Het is zinvol om meer kennis te ontwikkelen over hoe de nieuwe regels gaan uitpakken.

Themagroep BENG-eisen

De themagroep BENG-eisen, onderdeel van het ZEN platform, buigt zich met twintig deelnemers in deze eerste bijeenkomst over de impact van BENG. Vooral de eerste BENG-eis krijgt aandacht. BENG-indicatoren Verrassend resultaat van de bijeenkomst is dat de komende weken maar liefst 10 projecten die weldra in de steigers komen te staan, worden doorgerekend naar BENG-eenheden. Om te voorkomen dat het louter getallenlijstjes worden, komen daarbij ook bewonersgerelateerde aspecten als comfort, regelbaarheid en oververhitting aan bod.

Meer onderzoek

Er zijn nog steeds veel vragen over de BENG-eisen, en veel zaken moeten zich nog uitkristalliseren. De onderzoekers Harm Valk van Nieman en Ieke Kuijpers van DGMR gaan zich over deze – deels out of the box- vraagstukken buigen en komen daar de volgende bijeenkomst op terug.

Liefst 11 aanwezigen zijn bereid een op stapel staand bouwproject te laten ‘BENGen’ door Harm Valk en Ieke Kuijpers. Concrete toezeggingen doen Trebbe, BPD, Era Contour, Ballast Nedam, Evanston Consulting, De Alliantie, Techniplan, Syntrus Achmea, Geveke Bouw, Synchroon en Aalberts Bouw.

André Kruithof op ZEN bijeenkomst gestapelde bouw 13-10-2015

André Kruithof op ZEN bijeenkomst gestapelde bouw

Lees meer

Vooraf hadden de deelnemers de EPC-berekeningen van vijf toekomstige woongebouwen ingediend. Collega André Kruithof heeft deze vijf projecten met behulp van de handreiking BENG zo goed mogelijk doorgerekend, oftewel ‘geBENGd’.
Zo konden de deelnemers zien wat er gebeurt als je bestaande plannen bekijkt door de BENG-bril.Lente akkoord