De energieprestatieberekening staat soms erg ver van de praktijk af. Daardoor wordt de beoogde energiezuinigheid lang niet altijd behaald.
Maatregelen die op papier zorgen voor een gunstige energieprestatie, zijn in de praktijk niet altijd uitvoerbaar en daar wordt bij het maken van de EPC-berekening niet bij stil gestaan. Hoge isolatiewaardes zijn bijvoorbeeld niet altijd overal toe te passen. Het is belangrijk om EPC-berekening af te stemmen op de technische uitvoerbaarheid en er ok bij het kiezen van de maatregelen rekening mee te houden.
DWA toonde in een onderzoek aan dat de berekende energieprestatie bij driekwart van de onderzochte woningen bij oplevering niet gehaald wordt.
Dat beeld komt overeen met wat Nieman waarneemt in de praktijk. Het zal dan niet verbazen dat ook de praktijkprestatie tegen gaat vallen. Hoe is dit te verbeteren? Door in de EPC-berekening nauwkeurig uit te gaan van de werkelijk te bouwen constructie en vervolgens te bouwen volgens de berekening. Een controle bij oplevering kan daarbij helpen; dat is de kracht van het energielabel voor nieuwbouw.