Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

In september 2023 is Nieman de samenwerking aangegaan met het Naviate BIMfire team van Symetri Europe. Een Zweedse partij, die de softwaretool Naviate BIMfire heeft ontwikkeld waarmee efficiënt en makkelijk een brandveiligheidsadvies geborgd kan worden in BIM. Interessant, want het gebruik van deze tool levert een automatiseringsslag op, die risico’s op fouten in het ontwerpproces minimaliseert en tijd bespaart.

De afgelopen maanden heeft Nieman onder leiding van Martin Vrielink, BIM manager bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, de softwaretool onderzocht en afgestemd op de Nederlandse benadering.

Afgestemd op de Nederlandse aanpak

Martin Vrielink: “Tijdens het doorlopen van het Naviate BIMfire werd duidelijk dat het initieel niet helemaal voldeed aan de Nederlandse benadering van brandveiligheidsvraagstukken. We hanteren in Nederland namelijk een eigen methode voor het documenteren van wbdbo (Weerstand Brand Doorlating Brand Overslag), de richting van wbdbo, rookwerendheid en de bijbehorende symbolen. Deze wijkt af van die in bijvoorbeeld Scandinavië, Engeland of Duitsland. De softwaretool Naviate BIMfire is met hulp van Nieman aangepast zodat deze nu 100% voldoet aan de in Nederland bekende NEN6069 en NEN1413”.

Positieve reacties

Inmiddels zijn de eerste brandveiligheidsaspectmodellen en corresponderende plattegronden verstrekt aan onze opdrachtgevers. En we zijn trots op het resultaat! Één van onze opdrachtgevers beoordeelde het brandveiligheidsaspectmodel in het coördinatiemodel van de opdrachtgever als een zeer waardevolle toevoeging!

De pluspunten op rij

 

  1. Het prestatie-eisenmodel biedt toegevoegde waarde voor werkvoorbereiding, installateurs en leveranciers doordat prestatie-eisen visueel worden weergegeven. Knelpunten worden daardoor zichtbaar in 3D. Visuele objecten blijven staan als het model zich verder ontwikkelt. Daardoor wordt in 3D zichtbaar dat de situatie opnieuw moet worden beoordeeld.
  2. De werkwijze vermindert fouten doordat het voorkomt dat brandveiligheidsinformatie handmatig foutief vanuit bijvoorbeeld een PDF wordt overgenomen door de architect.
  3. Prestatie-eisen worden geborgd in het BIM, wat zorgt voor een gestructureerde en betrouwbare informatieopslag.
  4. Het prestatie-eisenmodel opent mogelijkheden voor automatisering, zoals het detecteren van conflicten tussen wand-, kozijn-, en installatieobjecten en prestatie-eisenobjecten.
  5. Het maakt het eenvoudig om een lijst te genereren van brandwerende deuren, doorvoeren, etc. met hun werkelijke prestaties in vergelijking met de gestelde eisen, wat handig is voor een snelle controle van alle bouwdelen in één overzicht of kostencalculatie.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer informatie over de softwaretool Naviate BIMfire of brandveiligheid in BIM? Neem dan contact op met Martin Vrielink, BIM manager bij Nieman Raadgevende Ingenieurs.