Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Vathorst_De-Laak-1A_toren01-1 In project ‘De Laak 1A’, worden in opdracht van LATEI projectontwikkeling te Amersfoort vier bouwblokken (38 tot en met 41) met woningen en zorg- en commerciële ruimten gerealiseerd. In 2008/2009 zijn de bouwblokken 38 en 39 opgeleverd. Voor de woontorens in deze bouwblokken de Bascule (39) en de Pyloon (38), beide een hoogte van circa 60 meter, heeft Nieman Raadgevende Ingenieurs toezicht gehouden en de directievoering verzorgd. Rond de woontorens liggen blokken met eengezinswoningen en appartementen. Op de laagbouw van blok 39 is het kwaliteitsmonitoringsysteem van Nieman toegepast.

Momenteel (eind 2009) zijn de bouwblokken 40 en 41 volop in uitvoering. Hier verzorgt Nieman yvoor de gehele bouwblokken het toezicht en de directievoering.

Blok 40 bestaat uit een tweelaagse parkeergarage met daarop een carrévormig appartementencomplex en woontoren de Pijler. Dit blok is ontworpen door meerdere architecten onder supervisie van de hoofdarchitect Prof. Hans Kollhoff Architekten. De architecten die het ontwerp van bepaalde bouwdelen verzorgd hebben zijn: Brunhart Brunner Kranz Architekten AG, JessenVollenweider Architekten eth/sia, Tobias Nöfer Architekten.

Fokuswoningen

Blok 41 bestaat uit een eveneens carrévormig blok appartementen met woontoren het Caisson op een éénlaagse parkeerkelder. Het ontwerp van dit blok is geheel in handen van Prof. Hans Kollhoff Architekten. In de laagbouwappartementen worden onder andere 12 woningen voor stichting Fokus gerealiseerd. Fokuswoningen zijn bestemd voor mensen met een ernstige lichamelijke handicap die onafhankelijk en zelfstandig willen wonen. De combinatie van een aangepaste woning met 24-uurs Vathorst_De-Laak-1A_toren03_in-aanbouw dienstverlening op afroep en op aanwijzing biedt de mogelijkheid om de regie over het eigen leven te hebben en te houden. Om dit mogelijk te maken is sprake van een uitgebreide elektrotechnische installatie en op alle fronten bouwkundige en installatietechnische afwijkingen van de ‘standaard’ woningbouw.

In totaal worden in blok 40 en 41, 244 appartementen en circa 300 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Kwaliteitsmonitoring

Bij de toezichtwerkzaamheden maakt Nieman Raadgevende Ingenieurs gebruik van haar eigen kwaliteitsmonitoringssysteem. Op het werk worden periodieke kwaliteitsinspecties uitgevoerd. De bevindingen worden met het uitvoeringsteam besproken aan tafel met de inspectiefoto’s op de laptop of in een gezamenlijke ronde op de bouwplaats. De bevindingen en afspraken rapporteren we in het doorlopende kwaliteitsverslag. De gerealiseerde kwaliteit wordt hiermee transparant. Voor deze werkzaamheden worden HBO-geschoolde bouwkundigen ingezet die naast de nodige praktische bouwkundige ervaring, meer kennis hebben van de bouwfysica, akoestiek en bouwregelgeving dan de gemiddelde opzichter en uitvoerder. Daardoor zijn zij in staat in overleg met de uitvoerder praktische oplossingen aan te dragen voor de gesignaleerde knelpunten. De kwaliteitsverslagen van Nieman Raadgevende Ingenieurs worden als vast agendapunt aan de orde gesteld tijdens de bouwvergaderingen.

Vathorst_De-Laak-1A_toren02_in-aanbouw-4 Projectgegevens
  • Opdrachtgever: LATEI projectontwikkeling
  • Woningbouwcorporatie: Alliantie Eemvallei
  • Aannemer: Bouwcombinatie Heijmans Best / Dura Vermeer Hengelo
  • Adviseur / bouwkundig tekenaar: Inbo Architecten
  • Adviseur installaties: Nieman Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • Architect: Prof. Hans Kollhoff Architekten
  • Co-architecten: Brunhart Brunner Kranz Architekten AG, JessenVollenweider architekten eth/sia, Tobias Nöfer Architekten
  • Constructeur: Krabbendam-Boerkoel
  • Oplevering: blok 41 juni 2010, blok 40 december 2010

 

Meer informatie over het project: www.defoortsetorens.nl