Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

In september 2017 presenteerden Nieman Raadgevende Ingenieurs en Ingenieursbureau Boorsma u de rekentool waarmee in een vroeg stadium inzicht wordt verkregen in het houtpercentage van een houtskeletbouwelement en het effect ervan op de Rc-waarde. Het houtpercentage van een HSB-element heeft een directe relatie met de constructieve eigenschappen en heeft een grote invloed op de Rc-waarde. Sinds kort is de rekentool vernieuwd.

Wat is gewijzigd aan de rekentool?

De belangrijkste aanleiding voor de update van de rekentool is de implementatie van de NTA8800 die per 1 januari 2021 van kracht is. De herziene versie biedt u de mogelijkheid om de berekening op basis van NEN 1068:2012 uit te voeren en op basis van NTA 8800:2020+A1:2020 nl. Daarnaast geeft de rekentool u de mogelijkheid om te kiezen tussen een dragend houtskeletbouw element of een niet-dragend, gevelvullend element.

Wat doet de rekentool?

Met de rekentool krijgt u in de ontwerpfase inzicht in het te verwachten houtpercentage van het gehele element met daarbij ook de te verwachten Rc-waarde van het element in haar toepassing. Door in de ontwerpfase gebruik te maken van de rekentool voortkomt u verrassingen voor uzelf en uw partners in het bouwproces.

Voor wie?

Architecten / ontwerpers, adviseurs, calculators en werkvoorbereiders.

De rekentool kunt u kosteloos gebruiken

De rekentool download u hier.

 

 

Rekentool vernieuwd