Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Het debat over het Nationaal Energieakkoord heeft de renovatie-opgave vol op de agenda gezet. Moeten consumenten met een energieslurpende woning de investering voor duurzame energie betalen? U mag het zeggen. Feit blijft dat per jaar 300.000 woningen minimaal twee energieklassen zuiniger moeten worden en dat in 2020 corporatiewoningen in Nederland minimaal energielabel B moeten hebben. Ook in België staat de bouwsector voor een soortgelijke renovatie-opgave. Nederlandse en Vlaamse deskundigen uit diverse disciplines van de bouwsector gingen daarom tijdens een rondetafeldiscussie op zoek naar de voorwaarden voor grootschalige renovatie.

Zij onderscheidden vier succesfactoren

rondetafeldiscussie-1 ing. Gerton Starink (midden) nam deel aan deze rondetafeldiscussie en zei het volgende over betaalbaarheid en fianciering:

 ‘Dat is ook de reden dat de circa vijf miljoen particuliere woningbezitters in Nederland niet snel zullen investeren in energetische renovatie. Daarom denk ik dat de woningcorporaties het voortouw moeten nemen en hun woningbezit niet in kleine stapjes maar in één keer moeten opwaarderen naar energieneutraal. Kleine stapjes nu ondermijnen de rentabiliteit van ingrepen op lange termijn.’

Lees het verslag op Xella magazine.nl en bekijk het filmpje op youtube