Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Nieman rekende enkele praktijkprojecten door met deze bètaversie presenteerde de resultaten

Het programma Uniec 3 berekent BENG (energieprestatie) en TOjuli (temperatuuroverschrijding) volgens de NTA 8800. Een demoversie van dit programma is gepresenteerd tijdens een online bijeenkomst van de ZEN-themagroep ‘Bètaversie doorrekening NTA8800’ op dinsdag 7 april.

Nieman heeft enkele praktijkprojecten met deze demoversie doorgerekend en de resultaten gepresenteerd. Het blijkt dat de TOjuli-eis vaker dan verwacht de scherprechter is. Veel rekenvoorbeelden voldoen wél aan BENG, maar slechts met kunst en vliegwerk aan TOjuli. Conclusie: in het ontwerptraject van zeer energiezuinige woningen is meer aandacht nodig om de kans op temperatuuroverschrijding kleiner te maken.

Uniec 3

Uniec 3 wordt ontwikkeld door DGMR in samenwerking met Earth Energie Advies. De software bundelt de bijna 1.000 pagina’s van de NTA en maakt de regels toegankelijk voor ontwerpers en adviseurs. Het is de bedoeling dat in mei 2020 de voorlaatste versie beschikbaar komt. Daarmee kunnen bouwpartijen oefenen en ervaring opdoen. Vervolgens wordt de software gevalideerd en geattesteerd. De definitieve versie is volgens de makers uiterlijk 1 juli 2020 beschikbaar.

Wisselwerking BENG en TOjuli

Met deze proefversie hebben Harm Valk en Marit Cornelissen enkele praktijkprojecten doorgerekend en vervolgens ‘gefit’ op BENG en TOjuli. De doorrekening (zie presentatie) laat zien dat er een duidelijke wisselwerking is tussen de BENG-indicatoren en TOjuli. Zo is zonwerende beglazing vaak effectief om aan TOjuli te voldoen. Daardoor worden de indicatoren voor BENG 1 en 2 echter hoger. Dat kan, indien nodig, gecompenseerd worden met bijvoorbeeld (extra) PV-panelen. Andersom blijkt, dat een betere schil leidt tot een lagere uitkomst voor BENG 1 en 2, maar tot een hogere uitkomst voor TOjuli.

Lees het gehele artikel met de conclusie op Lente Akkoord of kijk de video

Download presentatie

2020-04-07-Energieconcepten-woningbouw-met-Uniec3

Online training BENG en NTA 8800

Op 22 april en 13 mei geeft André Kruithof de online training BENG en NTA 8800.

Details en aanmelden online training

 

André Kruithof geeft online training 1 april 2020