Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
DuO-Lab biedt bedrijven en instellingen een bouwfysisch laboratorium op het gebied van warmte en lucht.
Meetopstelling (september 2010 – maart 2011)

Meetopstelling (september 2010 – maart 2011)

Het doel van het DuO-Lab is vooral kleine bedrijven met innovatieve inslag een reële meetopstelling te bieden tegen sterk gereduceerd tarief. Tegelijk is het voor studenten aantrekkelijk als praktijkplek en het doen van onderzoek.

DuO-Lab betekent voluit “duurzaam¬onderzoeks-laboratorium” en is een samenwerking tussen de Hogeschool Rotterdam (HRO) en Nieman . In 2011 wordt het financieel mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Rabobank Rotterdam. Het DuO-Lab bevindt zich in het Innovation Dock van de RDM-Campus (Heijplaat, Rotterdam).

Gedurende 2010 is het DuO-Lab ontstaan uit een door Agentschap NL gesubsidieerd onderzoek naar phase-change materials (PCM) in de bouw. Toen is een meetopstelling opgebouwd voor metingen aan het effect van PCM’s in kantoorunits. Vanaf mei 2011 staat het laboratorium open voor ander bouwfysisch onderzoek. Voor dergelijk onderzoek kan de meetopstelling aangepast worden.

De huidige (maart 2011) opstelling van het DuO-Lab bestaat uit:
  • twee identieke kantoorunits;
  • een meetsysteem voor 32 thermokoppels;
  • een systeem voor de meting en regeling van het afzuigdebiet. De toegevoerde lucht kan tot 18 °C gekoeld worden;
  • een regelbaar verwarmingssysteem (2 elektrische convectoren per unit).

Diverse instrumenten zoals voor debietmeting, stromingsvisualisatie en thermografie kunnen van de HRO en van Nieman  betrokken worden.

Voor het onderzoeksproject “PCM’s in de bouw” is ook een eigen rekenmodel van de warmtehuishouding van de units ontwikkeld.

Of mailt u voor meer informatie en/of uw vragen naar Fabien van Mook