Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

BT.04.14.Luchtdicht_1 Iedereen weet dat een slecht aangedraaide dop van een thermosfles leidt tot afkoeling van de koffie die er in zit. Maar niet iedereen beseft dat hetzelfde gebeurt bij een goed geïsoleerde woning met kieren op een koude winterdag of opwarming van de binnenruimte op een warme zomerdag. Energiebesparende maatregelen hebben daarom alleen zin als er luchtdicht wordt gebouwd.

Waarom luchtdicht bouwen?
Er zijn volgens Gerton Starink diverse redenen om luchtdicht te bouwen. ‘In de eerste plaats natuurlijk om het energiegebruik te verminderen. Daarnaast verbetert het binnencomfort door het verminderen van tocht.’Er zijn ook bouwfysische redenen, leren we: verbetering van de waterdichtdichtheid, voorkomen van vochtproblemen, vergroting van de geluidwering en betere hygiëne.Daarnaast verhoogt de brandveiligheid door het voorkomen van branddoorslag bij wanden die een scheiding vormen tussen brandcompartimenten. Gerton Starink: ‘Vooral bij leidingdoorvoeren gaat het nog wel eens mis.

Lees en/of download het artikel Energie besparen door luchtdicht bouwen uit Bouwtotaal met thema Energiebesparing van april 2014