Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Isolatiebedrijven kunnen met hun specifieke kennis de komende wet Kwaliteitsborging uitstekend gebruiken om in de utiliteitsbouw een grotere rol voor zichzelf op te eisen richting opdrachtgever. Dat werd duidelijk tijdens de op 23 maart 2018 in Woerden gehouden VIB Technische Dag Utiliteit en Duurzaamheid. Veel nieuwe ontwikkelingen passeerden er de revue.

VIB Technische Dag Utiliteit en Duurzaamheid_Harm Valk.jpg

Harm Valk

Onder druk van de akkoorden van Parijs moet de mondiale temperatuurstijging beperkt worden tot maximaal 2 graden in 2050. Energieprestaties, nul-op-de-meter, geen materiaalverspilling, circulaire economie, het zijn allemaal aandachtspunten die ook het isolatievak in meer of mindere mate raken. Dat is de reden dat VIB zijn eerste Technische Dag van dit jaar in het teken zette van de ontwikkelingen in de utiliteit.

Harm Valk lichtte de huidige en verwachte toekomstige ontwikkelingen op het gebied van energieprestatie in de gebouwde omgeving toe.

‘De overheid zal met het draaien aan de BENG-knoppen proberen de huidige energiebehoefte terug te brengen en te verduurzamen. Daarbij zullen aparte eisen gaan gelden voor de gebouwschil en de technische installatie. Met de invoering van BENG wordt het hele gebouw en zijn energiebehoefte bekeken. Dat is een stap verder dan alleen de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Die wordt dan ook ten grave gedragen.”

Ook gaf hij een workshop over de uitwerking van energieneutrale gebouwen en de rol van de isolatiebranche

VIB Technische Dag Utiliteit en Duurzaamheid_Jurgen Slippens-Nieman Kwaliteitsborging

Jurgen Slippens

Collega Jurgen Slippens gaf een workshop over de kansen door de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Hierbij wordt kwaliteitscontrole in de praktijk door een gespecialiseerde kwaliteitsborger dagelijkse praktijk.

“Dat betekent dat er voorafgaand aan de bouw ‘vóórgedacht’ moet worden, dat  de borger zowel in de tekenfase als de bouwfase meekijkt aan de hand van een kwaliteitsborgingsplan en een eindverklaring afgeeft dat het eindresultaat aan de gestelde eisen van het Bouwbesluit voldoet. De opdrachtgever die de vergunning aanvraagt en niet de overheid wordt verantwoordelijk dat het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit”.

Lees het gehele verslag van de VIB Technische Dag Utiliteit en Duurzaamheid wat gepubliceerd is in het ISOLATIE magazine, april 2018 en bekijk de video met de impressie van de dag: