Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

In opdracht van de Rijksoverheid is onderzoek gedaan naar de energieprestatie van nieuwbouw in Nederland. Het leverde een rapport op met daarin een overzicht van de 14 energiezuinigste kantoren en de 16 energiezuinigste scholen van Nederland.

Het Nederlandse en Europese beleid is er op gericht dat in 2020 alle nieuwbouw energieneutraal is. ‘Om dit doel te bereiken, is het van belang dat er goede en aansprekende voorbeelden zijn’, aldus de onderzoekers in het rapport. ‘Voorbeelden die de ambitie nu al nastreven of belangrijke stappen in die richting zetten. Dit onderzoek richt zich op deze voorbeelden.’

Scholen

Volgens het rapport hebben de ontwerpen van de meeste scholen vergelijkbare eigenschappen en wordt er vooral een strategie van passief bouwen gevolgd. MFC Westergeest Triemen staat bovenaan de lijst van energiezuinigste scholen, met een EPG van -0,2.

Nieman adviseerde de volgende passief scholen uit het rapport

MFC Westergeest-Triemen

MFC Westergeest-Triemen

Odyzee, Goes

Odyzee, Goes

Energieschool, Jirnsum

Energieschool, Jirnsum

Brede bossche school, Den Bosch

Brede bossche school, Den Bosch

Kantoren

De kantoren verschillen vaak erg op het gebied van omvang en in combinatie van functies die in de gebouwen zijn gehuisvest. Over het algemeen ligt de focus bij kantoren vooral op installatie- en regeltechniek. TNT Green Office in Hoofddorp voert met een EPG van -1,6 de lijst van energiezuinigste kantoren aan.

Ook Nieman adviseerde een aantal kantoren op het gebied van het duurzaamheidslabel BREEAM-NL

Regiokantoor Enexis Maastricht

Regiokantoor Enexis Maastricht

kantoor SoZaWe Groningen

kantoor SoZaWe Groningen

Gemeentehuis Hardenberg

Gemeentehuis Hardenberg

Klik op foto’s voor meer informatie

Lees hier het volledige rapport: Onderzoek 30 energiezuinige scholen en kantoren

Bron: RVO