Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Erfgoedprijs voor de watertoren op Zwolse Turfmarkt

De vernieuwde watertoren op de Turfmarkt in Zwolle krijgt van de gemeenten Zwolle en Kampen de Erfgoedprijs 2019. De watertoren is na verbouwing tot een gebouw met stadsappartementen een nieuw icoon voor de stad Zwolle geworden.

Met dank aan Nijhuis Bouw uit Rijssen en 19 Het Atelier Architecten. Zij zetten met veel zorg en aandacht voor de geschiedenis van de watertoren een gebouw van hoge cultuurhistorische waarde neer.

De Zwolse watertoren werd in 1892 gebouwd om waterdruk te houden in de stad. Maar in de jaren ’50 van de vorige eeuw brokkelde het metselwerk van de toren af en bouwde men een nieuwe schil om de toren. 19 Het Atelier Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit industrieel erfgoed tot appartementencomplex. Eigenaar Nijhuis Bouw realiseerde de transformatie.

Bouw partners

Nieman Zwolle is sinds de ontwerpfase als bouwteampartner betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe watertoren. Samen met Nijhuis19 het atelier architecten en constructeur Alferink Van Schieveen is er door deze Zwolse partijen op alle disciplines gezocht naar een zo optimaal mogelijk ontwerp in relatie tot uitvoerbaarheid en kwaliteit. Nieman adviseerde op het gebied van brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek.

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen

Sinds 2008 reiken de gemeenten Kampen en Zwolle jaarlijks een gezamenlijke erfgoedprijs uit als waardering voor de inzet van het restaureren, beheren en in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed. Ieder jaar wordt de prijs uitgereikt rond Monumentendag (14 september) , afwisselend in Zwolle en Kampen. Aan de prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden.

Lees ook


Heeft u een vraag over de Nieman advisering voor de Watertoren?
Neem dan graag contact op met Gerton Starink

Watertoren Zwolle