Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Het renovatieconcept van Nieuw Utrechts Peil trekt ook landelijke belangstelling en is een item het NOS journaal!

NOS journaal, 25 oktober 2016:

Na vijftig jaar gaat Nederland afscheid nemen van aardgas

Nederland staat aan het begin van een gigantische operatie om gasvrij te worden. Op dit moment gebruiken zeven miljoen huishoudens aardgas om het huis te verwarmen. De bedoeling is dat het grootste deel daarvan vanaf 2030 de energie niet meer uit aardgas haalt.

Veel nieuwbouwwoningen worden nu al opgeleverd zonder gasfornuis en cv-ketel. Negentig gemeenten en andere partijen, waaronder netbeheerder Stedin, willen nu ook dat bestaande woningen gasvrij worden. Dat is volgens hen nodig om aan de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Samen hebben ze een manifest ondertekend, dat morgen wordt gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop.

Energieneutraal

Keep it simple Een flat uit de jaren ’60 in Utrecht Overvecht is momenteel proefproject (Flat met Toekomst) Het gebouw zou eigenlijk gesloopt worden, maar krijgt nu een duurzaam tweede leven. Door onder meer driedubbele ramen, isolatie op het dak, zonnepanelen en aardwarmte is het de bedoeling dat de flat op zijn minst net zo veel energie opwekt als de bewoners nodig hebben.

“In Utrecht gebruikt zo’n driekwart van de inwoners nog gas. Ons streven is om energieneutraal te zijn in 2030”, zegt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. “Van dit type woning zijn er zesduizend in onze stad. Als deze operatie lukt, is er een enorm aantal huizen dat we op dezelfde manier kunnen renoveren.”

Bekijk de film en het lees gehele artikel op NOS.nl

Lees alles over Nieuw Utrechts Peil / Flat met Toekomst

Flat met toekomst