Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

BIM data teleporteren van 1 model naar een ander model, “Beam me up Scotty!”

BIM data teleporteren

Precies dat is wat wij, ERA Contour & NIEMAN Raadgevende Ingenieurs hebben bereikt. BIM data van het ene model overbrengen naar een ander model gebeurt tot op heden handmatig door het overtypen van rapporten en dat hebben we willen automatiseren. Zodat je als het ware net als een goocheltruc de data van 1 kant van het podium naar de andere kant van het podium teleporteert.

BIM beter kunnen gebruiken

Wij, ERA en Nieman, wilden samen onderzoeken hoe we BIM beter kunnen gebruiken om onze samenwerking efficiënter te maken. Zoals ook bij ieder bouwproject wordt het succes bepaald door het team. Namens ERA mijn collega Sara Gistelinck, vaardig met Revit en Dynamo en Mark Bruining, BIM-specialist van NIEMAN. Daarnaast heeft Ben Huijskes namens de TBI-Dynamo groep het onderzoek ondersteunt.

Wat is een goochelaar zonder hoed en toverstok, dus naast het team hadden we attributen nodig. Hiervoor gebruiken wij 2 Revit BIM bestanden en zoals de goochelaar het konijn van de ene hoge hoed naar de andere hoed brengt, doen wij dat met waardevolle data van NIEMAN zoals geluidseisen, U-waardes, WBDBO, Rc waardes, etc… tussen de 2 Revit modellen.

De goocheltruc

Last but not least, de toverstok of toverspreuk beter gezegd. Dynamo is het gereedschap van Autodesk waarmee je kan toveren in Revit. Handmatige handelingen, waar er vaak veel van nodig zijn, kunnen worden vervangen door een script.

Een goocheltruc is pas echt gelukt als het er eenvoudig uitziet. Het team heeft zich erop vastgebeten en uiteindelijk is het ons Gelukt! Wij kunnen data in een hoge hoed stoppen, in onze vingers knippen en dezelfde data zien in het andere Revit model.

Nieman rapportage

Wat willen we hiermee bereiken vraag je je nu af? Nieman levert ERA in de projecten heel veel kennis in de vorm van rapportages met data aan. Om deze tekstuele data in de 3D objecten van het Revit model op te nemen gebruikt ERA nu het Dynamo script. Met dit Dynamo script kunnen we dubbel werk besparen, kan de data door de verantwoordelijke worden ingevuld, zonder tussenkomst, zonder overtypen en foutkansen. Degene die verantwoordelijk is voor de data hoeft nu geen BIM expert meer te zijn.

Een ander groot voordeel is dat we de data snel en eenvoudig kunnen bijwerken door het opnieuw draaien van het Dynamo script, bijvoorbeeld als een gebouw ontwerp wijzigt of als we kopers wensen verwerken. We besparen heel veel tijd, foutkansen en verbinden het ontwerp en uitvoeringsproces integraal in het BIM model.

Kennis is macht, kennis delen geeft kracht. Ben je geïnteresseerd in het Dynamo script ‘Data Teleportatie’ van ons, neem dan even contact op. Beetje basis kennis van Dynamo en Revit is wel nodig, maar het enige wat we van je vragen is om verbeteringen terug te koppelen. Veel plezier met goochelen!

Dit artikel is geschreven door Rick Doeswijk & Mark Bruining en als eerste gepubliceerd op LinkedIn 23-04-2019