Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
11 woningen Delweg Zeddam Goldewijk Doetinchem B.V.

11 woningen Delweg Zeddam
Goldewijk Doetinchem B.V.

Artikel uit Cobouw 14-01-2016:

“De bouwsector kan op tijd klaar zijn voor de vernieuwde kwaliteitsborging die vermoedelijk volgend jaar ingaat. De grote bouwers lopen voorop, maar de kleinere zullen spoedig volgen.” Dat zegt Jan Pieter van Dalen, manager van de kersvers opgerichte divisie Nieman Kwaliteitsborging.

Bouwbedrijven als Heijmans, van Wijnen, Era Contour, Ballast Nedam, Van Wijnen, allemaal zijn ze bezig met proefprojecten, constateert Van Dalen. “De trend is niet meer te stoppen. Het moment van opleveren wordt maatgevend. Wij hebben nu zes projecten onder onze hoede, waarvan er drie zijn afgerond.” En in het voorjaar verwacht Van Dalen minstens zoveel nieuwe proefprojecten, waaronder die van enkele ‘middelgrote aannemers’.

Protocollen
Een belangrijke wijziging is een omkering van de bewijslast
Veel bedrijven oefenen met kwaliteitsborging om uit vrije wil ervaring op te doen met protocollen die het bouwproces beter vastleggen en met foto’s en bonnen. Daarmee leveren zij bewijs dat de installaties en voorzieningen bij de oplevering ook presteren wat vooraf is beloofd. “De belangrijkste wijziging in de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen is een omkering van de bewijslast”, zegt Kroon. “Zij moeten immers aantonen dat de geïnstalleerde installaties presteren in plaats van de huidige situatie waarbij de koper zegt wat er niet deugt.”

Onderscheidend
De toekomstige koper of huurder zal ons steeds minder op onze blauwe ogen geloven
Een early adaptor is Heijmans, die in acht bouwprojecten kwaliteitsborging toepast, waaronder in het medio december opgeleverde nieuwbouwproject in de Karel de Grotelaan in Eindhoven. “We willen onderscheidend zijn als kwaliteitsbouwer”, zegt Theo Smits, adviseur energie en duurzaamheid bij Heijmans Vastgoed en Woningbouw in Rosmalen. “Dat is gemakkelijk gezegd, maar je moet het ook bewijzen. Niet alleen wil de gemeente garanties in verband met het Bouwbesluit en epc, maar ook de toekomstige koper of huurder zal ons steeds minder op onze blauwe ogen geloven.” De drijfveer van Heijmans is bovendien de faalkosten in de bouwprojecten te reduceren en het niveau en werkplezier van de medewerkers in de bouw te verhogen. Het geweeklaag en zuchten over een verzwaring van de administratieve lasten is niet terecht, aldus Van Dalen van Nieman. “Het valt reuze mee.”

Lees meer

Kom meer te weten over Nieman Kwaliteitsborging en wat wij voor u kunnen doen!