Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Harm Valk. Wie kent hem niet, zou je bijna zeggen? Als senior adviseur en partner bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, energie en duurzaamheidsexpert, voorzitter van de projectgroep NTA 8800 en de norm(sub)commissie Energieprestatie van Gebouwen van NEN, nummer 11 op de lijst ABN AMRO Duurzame 50 (editie 2021), columnschrijver voor Cobouw en VV+ en regelmatig spreker en cursusdocent is Harm Valk voor velen een bekend gezicht.

Onlangs ‘tikte’ Harm bij Nieman zijn 25-jarig jubileum aan. Iets waarvoor hij zelf zijn schouders ophaalt. “Voor mij is de dag voor mijn jubileum niet anders de dag erna. Het is meer een mijlpaal voor de mensen om mij heen dan voor mijzelf. De tijd is voorbij gevlogen en ik doe dit werk nog steeds met ontzettend veel plezier. Als ik terugkijk, besef ik wel dat die 25 jaar een belangrijke periode in mijn leven is geweest.”

Wij spraken met Harm over zijn passie, drive en 25-jaar-tijd bij Nieman.

25 jaar bij Nieman! En nog steeds werken met plezier. Vertel!

“Met de dingen die ik doe, hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van Nederland. Dat klinkt misschien hoogdravend maar ‘in the end’ komt het daar wel op neer.

Dat ik dit kán en mág doen komt door het werk dat we de afgelopen jaren met Nieman hebben gedaan, de mensen die we in huis hebben en door het bedrijf te zijn wat we zijn. Bij Nieman werken we met een fijne club mensen. Samen werken we aan mooie en goede, praktische adviezen voor de gebouwde omgeving.

Bij Nieman is ontzettend veel kennis in huis. Die kennis op de juiste manier toepassen en vertalen naar de praktijk en behoefte van de klant. Daar ligt de uitdaging! ‘Ieder advies is zo goed als dat er gebruik van kan worden gemaakt’. Het is een lijfspreuk die ik al 40 jaar bij me draag. Ik heb hem zelf niet bedacht maar ik probeer hem zoveel mogelijk toe te passen in mijn werk.

Natuurlijk is mijn werk de afgelopen 25 jaar op inhoud enorm veranderd en doorontwikkeld. Ook dat zorgt ervoor dat het werk wat ik doe leuk blijft. Ik heb, denk ik, geen 5 jaar hetzelfde gedaan bij Nieman. Daardoor voelt het alsof ik in de 25 jaar verschillende banen en functies heb gehad. Wat hetzelfde is gebleven is de functienaam. Ik draag nog steeds dezelfde functienaam als waarmee ik ooit begonnen ben.”

Waar komt die drive vandaan? Om een bijdrage te willen leveren aan de duurzame toekomst van Nederland?

“De drive voor duurzaamheid is al aangewakkerd toen ik nog op de lagere school zat. Ik was mij er al snel van bewust dat onze aarde geen onuitputtelijk bron is. Verhalen van astronauten, het rapport van de Club van Rome en later het Postbus -51 spotje van een aardbol die als een kaarsje opbrandt, hebben mij op jonge leeftijd al bewust gemaakt van de eindigheid van bronnen en de impact van onze manier van leven op de aarde.

Als kleine jongen wilde ik docent worden. De bewondering voor mijn grootvader heeft er later onbewust voor gezorgd dat ik een andere keuze heb gemaakt. Ik weet niet beter dan dat hij vrijwillig bestuurslid van een woningbouwvereniging was. Zijn gedrevenheid en motivatie om iets goeds te doen voor een ander, zijn een inspiratie voor mij geweest. Na de Middelbare school ben ik naar de HTS gegaan en daarna ben ik doorgestroomd naar de TU in Delft, studierichting Volkshuisvesting.”

Valk zijn loopbaan in vogelvlucht

“Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan bij een woningcorporatie en later bij een groot landelijk en internationaal werkend adviesbureau. In beide organisaties kwam ik al snel in contact met duurzaamheid. Ik werkte aan energiebesparingsprojecten. De hectiek van mijn baan bij het adviesbureau was lastig te combineren met een jong gezin en daarom maakte ik de switch naar het docentschap bij Windesheim. Na 5 jaar ontmoette ik op Windesheim Harry Nieman. Hij triggerde mij op het moment dat ik mij afvroeg of ik dat werk tot in de toekomst wilde doen. En zo ben ik uiteindelijk bij Nieman terecht gekomen.”

Nieman van klein naar groot

“Ik ben gestart bij Nieman in een tijd dat er 12 collega’s werkten. In die tijd deden we allemaal wat we konden. In de beginjaren voerde ik inspecties uit op de bouw, ging ik in gesprek met de Brandweer, maakte ik Bouwbesluitberekeningen en heb ik detailontwerpen gemaakt. Door de groei van het bedrijf kreeg ik de kans om mij te specialiseren. Die kans heb ik gegrepen en zo ben ik duurzaamheid binnen Nieman handen en voeten gaan geven. De bouwsector wist op dat moment nog niet goed hoe om te gaan met duurzaamheid.

In die tijd was er een heel dik boekwerk genaamd Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen dat vol stond met detaillistische regeltjes. Het vertalen van die regels naar de praktijk vond men ingewikkeld. Door mijn ervaring als docent, waar je goed moet aansluiten op je studenten om interessant voor ze te blijven, mijn ervaring uit het werkveld gecombineerd met mijn passie voor duurzaamheid, merkte ik dat mij dit eigenlijk wel goed afging.

Vanuit de breedte ben ik mij gaan specialiseren. Van detail naar overall beleid. Eén van mijn eerste klussen bij Nieman was samen met John van den Engel. We hebben een nieuw type drempeldetails ontwikkeld zodat gebouwen toegankelijk zijn voor iedereen, ook mensen met een rolstoel, kinderwagen of rollator. Zo heb ik letterlijk vanaf detail- tot nu beleidsniveau voor de Rijksoverheid kunnen doorgroeien. Soms gaan onze rapporten nu zelfs mee naar de Tweede Kamer”, vertelt Harm met een trotse glimlach.

Mooie werkgever

“De vrijheid die ik binnen Nieman kreeg om te zoeken naar waar je goed in bent en om daar ook in te gaan excelleren heeft mij enorm goed gedaan. Nieman is een mooie werkgever met een betrokken hart voor haar mensen. Ook in persoonlijk moeilijke tijden. Dat doet een mens goed, waardoor loyaliteit groeit. Er zijn veel mensen binnen Nieman die hier een 5-, 12,5- of 25-jarig jubileum halen. Ik ben daar geen uitzondering in.”

Harm over vijf jaar?

“Over vijf jaar? Dan verwacht ik op het moment van afscheid nemen te staan. Laat ik dan alles los? Nee, dat denk ik niet. Ik hoop dat ik dan ook nog een een bedrage kan blijven leveren aan de verbetering van de gebouwde omgeving in Nederland. Hoe? Dat zien we dan wel weer. Als je met een open blik naar buiten blijft kijken komen er vanzelf nieuwe dingen op je af.”