Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Is er toekomst voor de EPC? Onder die kop publiceerde Harm Valk, zijn expert-blog eind maart 2014 op DuurzaamGebouwd.nl. De boodschap: “Op termijn moeten we afscheid nemen van de EPC”. Als vervolg is een discussie georganiseerd met verschillende betrokkenen.

De expertpost ‘Is er toekomst voor de EPC?’ is ruim 250 maal gedeeld via de diverse social media-kanalen; het onderwerp leeft. Voor het vervolggesprek nodigde Harm Valk de volgende personen uit: Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord Energiezuinige Nieuwbouw, Theo Smits, adviseur energie & duurzaamheid bij Heijmans, Chiel Boonstra, directeur bij Trecodome en lid van de adviesraad van de stichting PassiefBouwen en Kees de Schipper, FME-programmamanager cluster bebouwde omgeving als vertegenwoordiger van de technologieleveranciers in de bouw.

epc_vergelijkt_appels_peren_en_tomaten_1_TSGSyn Uit de levendige discussie, waarvan u op de website van Duurzaam Gebouwd een verslag leest, bleek dat alle betrokkenen open staan voor een vervanger van de EPC. Maar het gaat dan vooral om de eengetalswaarde, want er is ook veel waardering voor de eenduidige bepalingsmethode die de EPG (NEN 7120) is. “Dit onderscheid is essentieel. Een EPC-waarde van 0 betekent niet dat een gebouw energieneutraal is: er is namelijk altijd nog gebruiksgebonden energie.” De vraag naar een opvolger van de EPC wordt actueel wanneer er eisen komen voor  bijna-energieneutrale gebouwen (BENG); dan schiet de EPC tekort. De conclusie: we moeten nu gaan nadenken over de opvolger van de EPC, zodat we die over enkele jaren kunnen invoeren.

Deze gedachtegang sluit aan bij de visie van minister Blok, zoals verwoord in de brief voortgang-rijksacties-energieakkoord-voor-energiebesparing-woningen aan de Tweede Kamer van 20 juni 2014

Lees en of download het gehele artikel EPC vergelijkt appels, peren en tomaten uit DuurzaamGebouwd.nl en lees ook desbetreffende expertpost ‘Is er toekomst voor de EPC’

Mocht u vragen hebben, mailt u deze dan aan energie@nieman.nl

DuurzaamGebouwd