Hoe hoog wordt de energierekening uw nieuwbouwwoning?
Gepubliceerd op 11 maart 2016Hoe hoog is de energierekening van een nieuwbouwwoning? Tot nu toe was dat een black box. Door het Lente-Akkoord is er uniforme rekenmethode voor verwachting energiegebruik nieuwbouwwoningen is ontwikkeld. De rekenmethode is een belangrijke en waardevolle aanvulling op de EPC-berekening.
Met de berekeningsmethodiek Energiezuinige Nieuwbouw heeft een ontwikkelaar snel inzicht in de toekomstige energienota van een gemiddelde eindgebruiker. Ook kunt u verschillende energieconcepten met elkaar vergelijken. Vervolgens kunnen geïnteresseerde kopers en huurders de diverse nieuwbouwwoningen in de ‘etalage’ op energiekosten met elkaar vergelijken. Ontwikkelaars en bouwers kunnen hiermee ook beter het grote voordeel van energiezuinige nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw laten zien.
Een eenvoudig en uniform instrument dat hiervoor geschikt was ontbrak tot dusver.
De mate van energiezuinigheid van een nieuwbouwwoning wordt op dit moment vaak weergegeven met een EPC-score. Deze score wordt berekend op basis van de EPG (NEN 7120). Dit EPC-getal geeft geen informatie over de te verwachten energienota. Daarnaast houdt de EPC alleen rekening met het gebouwgebonden energiegebruik, terwijl een bewoner ook een huishoudelijk energiegebruik heeft. Hierdoor ontstaan vaak misverstanden met gebruikers.
Nibud, Vereniging Eigen Huis, Aedes, EnergieSprong, het Lente-akkoord en Harm Valk als voorzitter van de EPC-normcommissie hadden zitting in het comité dat het onderzoek heeft begeleid.
U kunt bij Nieman RI terecht om deze rekenmethode op uw woning(en) te laten uitvoeren. Neemt u hiervoor contact op met André Kruithof.
Lees meer hierover op de Lente-Akkoord.nl