Harm Valk is jurylid bij de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’. In dit interview voor duurzamehuizenroute.nl vertelt Harm over zijn passie voor duurzaamheid.
Hoe is uw interesse voor duurzaamheid ontstaan?
Ik ben van de generatie die de publicatie van het rapport van de Club van Rome heeft meegemaakt. Toen zat ik nog op de lagere school, maar dat was voor mij wel het eerste signaal: let op! De aarde heeft grenzen en daarbinnen moeten wij opereren. Toen ik actief aan het werk ging, leefde die interesse in duurzaamheid weer op.
Op welk project dat u gedaan heeft bent u trots? Waarom?
Een paar jaar geleden was ik als adviseur betrokken bij een project van vervangende nieuwbouw in de wijk Velve-Lindenhof in Enschede. Wij hebben meegewerkt aan de realisatie van 211 energiezuinige en duurzame woningen die ook nu nog met gemak voldoen aan de richtlijnen voor 2021.
Het ontwerpteam koos bij dit project bewust voor houtskeletbouw, om de milieubelasting van de bouwmaterialen te verlagen. Circulair voor het zo heette. De bewoners waren betrokken bij het project, en vertellen nu trots dat het zulke fijne huizen zijn om in te wonen.
Welke aspecten hebben uw speciale interesse bij het beoordelen van de woningen voor de verkiezing?
Comfort, materiaalkeuze en energie kwamen bij het project in Enschede al samen. Dat is voor mij de definitie van duurzaamheid en neem ik ook mee in mijn beoordeling van de woningen: het hele plaatje moet kloppen. Als ik met professionals werk, dan zie ik dat meetbare resultaten vaak doorslaggevend zijn. Helaas wordt er dan nog weleens wat ingeleverd op het wooncomfort. Het is inspirerend om te zien dat particuliere huiseigenaren op de Duurzame Huizen Route dit op een hele vanzelfsprekende wijze meenemen in hun beslissingen.