Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Verslag Kennissessie Zomercomfort in goed geïsoleerde woningen.

Op 30 januari organiseerde Pioneering de kennissessie ‘Zomercomfort in goed geïsoleerde woningen’. In The Gallery in Enschede kregen de geïnteresseerden meer te horen over het voorkomen van oververhitting in woningen in de zomer.

Inzicht op risico oververhitting

De aanleiding voor de sessie was zowel de steeds warmere zomers met hogere temperaturen en meer zon intensiteit, als de nieuwe eis in de bouwregelgeving ten aanzien van oververhitting. Deze gaat gelijktijdig per 1 januari 2021 in met de eisen voor bijna-energieneutrale nieuwbouw (BENG). Hierin is een indicatiegetal (TOjuli) opgenomen dat inzicht geeft in het risico op oververhitting. Voor nieuwbouwwoningen wordt een eis gesteld aan dit indicatiegetal. Voor renovaties is die eis nog niet van kracht.

Rekenmethodes

Nieman collega André Kruithof ging met zijn presentatie in op de aanleiding en de verschillende rekenmethodes voor nieuwbouw. Omdat de afgelopen jaren in vooral goed geïsoleerde woningen de temperatuur flink toenam, is TO-juli ingevoerd.

Dit is een rekenmodel dat onderdeel is van de nieuwe BENG-norm. Het staat voor de temperatuuroverschrijding (TO) in de maand juli voor de gehele woning. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld de zolder en woonkamer. Deze statische berekening geeft dus een indicatie op gebouwniveau. Het voordeel van TOjuli is, is dat het te combineren is met de BENG-berekening.

Naast de TO-juli zijn er nog twee rekenmethodes voor temperatuuroverschrijdingen. De GTO en de ATG. De GTO (gewogen temperatuuroverschrijding) is een meer dynamische meetmethode en biedt de mogelijk om de overschrijding per ruimte of clusters van ruimtes te berekenen. Dus bijvoorbeeld voor de veel gebruikte ruimtes, zoals de slaapkamer.

Tot slot houdt de ATG (Adaptieve Temperatuur Grenswaarde) ook rekening met klimaatinvloed. In Twente is het immers in de zomer warmer en in de winter kouder dan in het westen van het land. Deze ATG maakt onderdeel uit van NoM-keur.

André Kruithof over TOjuli op Pioneering bijeenkomst

Lees het gehele verslag van deze bijeenkomst op Pioneering.nl

Heeft u vragen over de TOjuli?

Stel u uw vraag hierover dan aan André Kruithof of Johan Kaspers