Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

harm_valk

Harm Valk geef zijn visie op 2016 in de Cobouw column van 28 december 2015:

Laat ik de clou alvast verklappen: u krijgt een universeel goed voornemen cadeau! 2016 wordt het jaar van kwaliteit. Want wat we in al ons drukke en jachtige doen wel eens dreigen te vergeten, is dat kwaliteit het enige is dat telt. Zonder kwaliteit is een ontwerp kansloos, een gebouw zinloos, je werk –letterlijk- waardeloos. En daarmee wordt het ook persoonlijk.

Maar wat is dan kwaliteit? Het is meer dan ‘goed en degelijk’, het is zeker ook ‘mooi’ en daarmee dus ook weer subjectief. Kwaliteit gaat om intentie, maar ook over geleverde prestatie en garantie. Het gaat over levensduur en robuustheid en daarmee over houdbaarheid en duurzaamheid. Kwaliteit is misschien wel het enige begrip dat iedereen herkent en niemand echt kan beschrijven.

Denk daar maar even over na, dat is toch om gek van te worden? En iedereen die het fascinerende ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ van Robert M. Pirsig heeft gelezen (en herlezen), weet dat die gekte niet eens zo ver weg ligt als je er echt diep over na gaat denken.

Besmet begrip
In de bouw- en installatiesector lijkt kwaliteit soms een besmet begrip. ‘Daar hebben we het budget en de tijd niet voor’, ‘Daar wil de klant niet voor betalen’, of de ISO-dooddoener ‘Kwaliteit is wat je afspreekt’. Smoesjes! Kwaliteit is de essentie; altijd en overal. Gebrek aan kwaliteit leidt tot klachten en schade, levert afval en verspilling en demotiveert mensen. Kwaliteit is dan ook intrinsiek duurzaam; en andersom geldt het ook: duurzaamheid begint met kwaliteit. Kwaliteit leveren maakt je trots op wat je doet; of je nu monteert, ontwerpt of adviseert, doe het altijd met kwaliteit.

Daarom stel ik dus voor om bij de komende jaarwisseling ons maar één ding voor te nemen: ‘In 2016 lever ik kwaliteit’. Moet je eens zien hoe we daar allemaal beter, blij en trots van worden.

Lees de hele column Kwaliteit op Cobouw.nl van 28 december 2015 door Harm Valk, Nieman Groep