Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

korting-geld-1 Aanvragers van een omgevingsvergunning die een gecertificeerde Bouwbesluittoets overleggen, krijgen bij de gemeente Hof van Twente een korting van 30% op de bouwleges.

Op deze wijze wil deze gemeente gebruik van de gecertificeerde Bouwbesluittoetsing stimuleren. Hof van Twente is één van de eerste gemeenten die het geven van korting bij het overleggen van een gecertificeerde Bouwbesluittoets regelt in haar legesverordening.

De toets aan het Bouwbesluit is een van de onderdelen van de procedure van de omgevingsvergunning, onderdeel bouwen. Het voorstel tot opnemen van een korting bij een gecertificeerde Bouwbesluittoetsing past geheel in de lijn van de overheid te komen tot een andere verdeling van verantwoordelijkheden met een grotere rol voor marktpartijen bij bouwtoezicht en een kleinere rol voor gemeenten.

Bij gecertificeerde Bouwbesluittoetsing toetst een onafhankelijke en gecertificeerde partij (Nieman Raadgevende Ingenieurs is zo’n gecertificeerde partij!) het bouwplan aan het Bouwbesluit voordat het naar de gemeente gaat. Een voordeel van gecertificeerde Bouwbesluittoetsing is dat de verantwoordelijkheid voor het voldoen aan de regelgeving bij de aanvrager komt te liggen en niet meer bij de gemeente berust. Bovendien kan de doorlooptijd van de vergunningverlening sneller, omdat de gemeente niet meer hoeft te toetsen aan het Bouwbesluit. Praktisch voordeel is dat gecertificeerde externe Bouwbesluitadviseurs al bij de voorbereiding van een bouwaanvraag door de opdrachtgever bij het ontwerpproces betrokken worden. Daardoor hoeft er aan het eind van het voorbereidingsproces, dus bij de bouwaanvraag, minder gecorrigeerd te worden. De verwachting is dat vooral opdrachtgevers van grotere en meer complexe bouwprojecten baat kunnen hebben bij externe Bouwbesluittoetsing.

De volgende gemeenten accepteren (soms onder voorwaarden) de gecertificeerde Bouwbesluittoets: Almelo, Dalfsen, Drimmelen, Dordrecht, Epe, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Son en Breugel, Utrecht, Vught, Werkendam, Woudrichem.

Lees meer over gecertificeerde bouwbesluittoetsing.