Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Nieman heeft in samenwerking met Van Wolferen research voor Coolmark B.V. een kwaliteitsverklaring opgesteld voor opwekkingsrendement voor warmtapwaterbereiding van de mitsubishi Qton systeem ten behoeve van NEN 7120.

Voor Coolmark hebben wij opdracht gehad om een kwaliteitsverklaring/gelijkwaardigheid verklaring voor het opwekkingrendement op te stellen voor de CO₂. lucht/waterwarmtepomp Mitsubishi Qton. Coolmark is overigens dealer van de fabrikant Mitsubishi Heavy Industries in Nederland.

De Q-Ton Lucht/Water warmtepomp is ontwikkeld voor het bereiden van warm tapwater. Eén of meer warmtepompen worden toegepast in een tapwatersysteem met twee of meer indirect verwarmde voorraadvaten met oplaadcircuit. De Q-ton wordt toegepast in utilitaire gebouwen of in woongebouwen in de collectieve toepassing. Bij utiliteit kun je denken aan zorggebouwen, hotels, sportclubs, plekken waar veel water gebruikt wordt. In woongebouw kun je denken aan oplossingen; waar je voor ruimteverwarming een laagtemperatuur systeem (WKO/LWP etc) hebt voor ruimteverwarming en  voor warm tapwater de Qton een uitstekende oplossing biedt.q-ton-1

De kern van dit systeem zit in twee bijzondere oplossingen, namelijk;

  • het gebruik van het natuurlijke en duurzame koelmiddel CO₂., dat met name geschikt is voor hoge tapwateraanvoertemperaturen en lage buitemperaturen. Door de Q-ton is het mogelijk om grote hoeveelheden warm tapwater te maken van maximaal 90 ºC. Zelf bij een buitentemperatuur van -25 ºC kan de Qton nog warm tapwater produceren, de Q-ton behoudt zijn volledige capaciteit tot een buitentemperatuur van -7 ºC.
  • Voor de Q-ton is een volledig nieuwe tweetraps compressor (gepantenteerd) ontwikkeld. De compressor maakt voor de eerste stap gebruik van het rotary principe en voor de tweede trap gebruik van scrolltechniek. Hierdoor is de compressor uitermate geschikt voor het koudemiddel CO₂..

Door het gebruik van CO₂. in combinatie met de gepatendeerde compressor is het mogelijk om op basis van de NEN 7120 een C.O.P. te halen van 3,3 met een tapwateraanvoertemperatuur van 70 ºC.

Film

Voor de werking van het systeem zie https://youtu.be/n_XiS1ThnMk.

Kwaliteitsverklaring

Voor de kwaliteitsverklaring verwijzen wij naar de databank van bureau CRG of hier.

Meer lezen

Het onderzoeksrapport dat ten grondslag ligt aan de kwaliteitsverklaring is verkrijgbaar bij Coolmark.
Lees ook het artikel ‘s Zomers is onze pomp 6 keer zuiniger dan cv-ketel’ van Huibert Baak van Coolmark op Duurzaam gebouwd.nl

Informatie

Mocht u meer willen weten over de Qton neem contact op met Arthur Kloosterman (a.kloosterman@coolmark.nl) of Huibert Baak (h.baak@coolmark.nl) van Coolmark.
Mocht u meer willen weten over de toepassing van de kwaliteitsverklaring Qton of kwaliteitsverklaringen in het algemeen, neem dan contact met ons op.