Als we onze woonhuizen rigoureus isoleren en zeer luchtdicht maken, verhogen we daarmee de kans op gevaarlijke brandscenario’s. Die waarschuwing klinkt mee bij de uitkomsten van recent onderzoek van bouwfysici en veiligheidskundigen. Vooral de toepassing van isolerend meerlaags glas speelt een cruciale rol. Hoog tijd voor vragen aan de betrokken onderzoekers.
Dat je met het dichten van lekken en kieren in het huis de warmte binnen houdt en de energiekosten beperkt, is gemakkelijk te begrijpen. En dat in een woonhuis met een hoge luchtdichtheid een goede ventilatie noodzakelijk is, is aannemelijk. Al iets moeilijker voorstelbaar is het gegeven dat de mate van luchtdichtheid ook samenhangt met het geluidsniveau. Maar dat een hogere luchtdichtheid in combinatie met thermisch goed isolerend glas grotere risico’s oplevert voor de brandveiligheid, daar zou je niet zo maar op komen. Toch is juist dat laatste verschijnsel de laatste jaren onderwerp van onderzoek, voor bouwfysici en voor wetenschappers die zich bezighouden met brandpreventie. Wat heeft luchtdichtheid precies te maken heeft met brandveiligheid? Ruud van Herpen kan dat uitleggen in begrijpelijke taal. Behalve technisch directeur van Nieman Raadgevende Ingenieurs, is hij als fellow fire safety engineering aan de TU/e en lector brandveiligheid aan de Hogeschool Saxion actief op het gebied van brandveiligheid en bouwfysica.
Lees het gehele artikel Luchtdichtheid beinvloedt ook de brandveiligheid in Raam & Deur, 2015-01 geschreven door Louis Jongeleen
Het detail:
‘Het detail’ is de titel van een zesdelige serie, waarmee Raam &Deur de aandacht vraagt voor de schijnbaar kleine oorzaken van grote bouwfouten. In elke aflevering gaan we in op de bouwfysische achtergrond van een bouwdetail en geven we aan hoe bouwgebreken kunnen worden voorkomen. ‘Het detail’ komt tot stand in samenwerking met Nieman Raadgevende Ingenieurs.