Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

A5.-Logo-SKOOB-4

Nieuwe stichting vervult brugfunctie tussen bouwonderwijs en bouwpraktijk

Een brugfunctie tussen het reguliere bouwonderwijs en de moderne bouwpraktijk; dat gaat de Stichting Kennisoverdracht, onderzoek en ontwikkeling Bouwprocesmanagement (SKOOB) vervullen. Daarvan is het bestuur, afkomstig uit het bedrijfsleven, overtuigd. Op 6 september 2011 werd de stichting opgericht.

Aan deze oprichting is een voorbereidingstraject van twee jaar voorafgegaan. Het initiatief is besproken met vele hogescholen, bouwbedrijven, toeleveranciers en brancheorganisaties. Het initiatief is ook voorgelegd aan de Commissie Dekker. Voormalig minister Dekker heeft geconstateerd dat dit initiatief naadloos aansluit op de aanbevelingen van haar commissie.

Van top-down naar bottom-up
Waarom zijn de faalkosten in de bouw zo hoog? Waarom is de kwaliteit vaak onvoldoende (waardoor klanten onte
vreden zijn)? En waarom wordt er niet voldaan aan de bouwregelgeving? Dat heeft de stichting geanalyseerd. Bouwend Nederland geeft aan dat er niet top-down moet worden gedacht, maar bottom-up. Start bij de wensen van de klant, ga na wat nodig is om de bouwvakker zijn werk goed te laten doen, wat betekent dat voor de uitvoerder, wat betekent dat voor de werkvoorbereiding (bouwprocesmanager) en wat betekent dat voor de strategie van een bouwonderneming. Praktisch Bouwprocesmanagement integreert kennis en specialisme en draagt in belangrijke mate bij aan een optimaal proces en duurzaam eindresultaat, zo geeft drs. Joep Rats, directeur Bouwend Nederland aan.

Eerste resultaat: opleiding Bouwprocesmanagement
Het eerste resultaat van het SKOOB is een feit: de PHBO-opleiding Bouwprocesmanagement. Deze opleiding start in voorjaar 2012.
Na drie jaar relevante werkervaring kan ingeschreven worden voor deze PHBO-opleiding. De opleiding duurt circa achttien maanden. De kennis wordt overgedragen en toegepast aan de hand van concrete projecten. Een rode draad in het programma is de persoonlijke bewustwording en ontwikkeling.

Optimale ketensamenwerking vraagt procesmanagers
De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat goed opgeleide (dus praktische) bouwprocesmanagers met een integrale kijk op het proces en met de juiste mentaliteit en communicatieve vaardigheden noodzakelijk zijn voor een moderne professionele bedrijfstak.
De secretariële ondersteuning wordt verzorgd door Bouwforum. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bouwforum via 030 – 24 11 227 of een e-mail sturen naar info@bouwprocesmanagement.org. U kunt ook terecht op de website www.bouwprocesmanagement.org.

SKOOB_klein-1 De initiatiefnemers
Zittend v.l.n.r.
De heer Timo Deen (directeur Van Wijnen), bestuurslid
Mevrouw Antje de Groot (directeur Trebbe Bouw), bestuurslid
De heer Leon Begheijn (notaris)
De heer Wim Hijmissen (directeur Brink Climate Systems), bestuurslid

Staand v.l.n.r.
De heer Ton Ton (directeur Bouwforum – werkbureau)
De heer Frank Scherrenberg (TargetResult – cursuscoördinator)
De heer Jeroen Heijdra (directeur Dura Vermeer), bestuurslid
De heer Harry Nieman (directeur Nieman Groep), supervisor

Inzet
De heer Jack de Leeuw (directeur SBR), voorzitter