Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Thermische-schil-1

Thermische schil

De afgelopen maanden hebben wij regelmatig gewezen op de discussie over de minimum eisen voor thermische isolatie, bijvoorbeeld in onze cursussen en lezingen over BB2012. Inmiddels heeft Minister Spies laten weten hoe zij de aanscherping van de eisen gaat invoeren.

De Rc-waarde voor woningen wordt pas per 1 januari 2015 verhoogd van 3,5 m2K/W naar 5,0 m2K/W. Dat heeft minister Spies op 8 juni 2012 in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De U-waarde van glas wordt wel per 1 januari 2013 aangescherpt naar het niveau van HR++-glas. Uit de studie blijkt deze maatregel kosteneffectief. De minister komt daarmee tegemoet aan het bezwaar van marktpartijen tegen het verhogen van de Rc naar 5,0 op korte termijn.

Voor een optimaal energetisch ontwerp voor een gebouw is en blijft de kwaliteit van de thermische schil een belangrijk uitgangspunt. De thermische schil gaat het gehele gebouwleven mee en houdt zijn waarde. Bij nieuwbouw of renovatie in één keer een goed kwaliteit realiseren is vele malen voordeliger dan later aanpassen. Een goede thermische schil houdt meer in dan een hoge waarde voor de thermische isolatie. Het komt ook aan op goede details, een effectieve luchtdichting en zorgvuldige uitvoering. Een dergelijke thermische schil is een robuuste basis voor jarenlang energiezuinig gebruik van een gebouw. De adviseurs van Nieman staan voor zo’n integrale aanpak.