Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

[one_half]

Niveaus luchtdicht bouwen

01-bij-Wat-is-luchtdicht-bouwen-scaled Het Bouwbesluit stelt een eis aan de luchtdichtheid: niet meer dan 200 dm3/s bij 10 Pascal. Dit is een zeer grote hoeveelheid lucht, zeg maar een hoeveelheid lucht die in 200 pakken melk kan en per seconde bij een zuchtje wind door de schil verdwijnt.

Deze grote hoeveelheid lucht is echter ongewenst voor een energiezuinige woning. In de EPC-berekening wordt daarom ook een waarde voor de luchtdichtheid opgegeven. Die is bijna altijd lager, en dus strenger, dan de Bouwbesluit-eis. Bij echt energiezuinige woningen is de eis nog weer strenger.

In Nederland maken we voor de mate van luchtdichtheid (uitgedrukt in de qv10-waarde) onderscheid in drie klassen.

Lees meer over de 3 klassen van mate van luchtdichtheid

[/one_half]

[one_half_last]

Eisen luchtdicht bouwen

Publiekrechtelijk
In het Bouwbesluit worden eisen gesteld aan de maximale luchtdoorlatendheid van een woning. Ook worden eisen gesteld aan het totale energieverbruik van een woning, deze wordt normatief berekend met een energieprestatieberekening (EPC-berekening). De luchtdichtheid van de woning, uitgedrukt in de hoeveelheid luchtlekken bij 10 Pascal, is één van de invoerparameters in de EPC-berekening.

Bij oplevering moeten de woningen voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit.

Privaatrechtelijk
De ambities van de opdrachtgever kunnen hoger zijn dan het Bouwbesluit, het Bouwbesluit is maar een minimum niveau. Vaak worden programma’s als PHPP, BREEAM, GPR en GreenCalc gebruikt als maatlat. Ook worden in bestekken aanvullende kwaliteitseisen gesteld. Hogere ambities van de opdrachtgever resulteren over het algemeen in strengere eisen ten aanzien van de luchtdichtheid.

Lees meer over PHPP, BREEAM, GPR en GreenCalc

[/one_half_last]