Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Twee brandveiligheidsdeskundigen zijn kritisch over de gedoogafspraken die de provincie Gelderland met afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld maakte over de opslag van kunstgrasmatten. De gedoogvoorschriften kunnen een overslaande brand niet voorkomen.

Ruud van Herpen is technisch directeur van Nieman en praktijkhoogleraar Brandveiligheid aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ronald Koster is risicodeskundige van Burghgraef van Tiel, een bedrijf dat in opdracht van onder meer verzekeraars de brandveiligheidsrisico’s inventariseert bij bedrijven. Zij bekeken op verzoek van Omroep Gelderland de opslagvoorschriften in de gedoogbeschikking. Dit naar aanleiding van de brand donderdag bij Tuf Recycling in Dongen, waar kunstgrasmatten in rook opgingen.

‘Grote kans op uitbreiding brand’

Ruud van Herpen vraagt zich af wat de onderbouwing is van de provincie om de afgesproken maten toe te staan. ‘Met deze afspraken is er onvoldoende marge. Hierdoor ontstaat bij een brand een grote kans op uitbreiding van de brand. Als je de matten tot de rand toe opstapelt dan steekt de vlam zo over.’ Volgens Ruud van Herpen zou de muur bij een opslag van zeven meter hoog al snel zo’n tien meter hoog moeten zijn.

Mocht er brand uitbreken dan is het risico volgens de deskundigen groot dat de brand lang kan gaan duren. Hoe langer het duurt, hoe meer milieuschade. ‘Denk aan de rook en roet die de lucht in gaat en alle overlast voor omwonenden die daaruit volgt. Dat is juist wat we niet willen’, zegt Van Herpen. Hij begrijpt dan ook niet hoe de provincie deze afspraken heeft kunnen maken.

De woordvoerder van de provincie Gelderland zegt in een reactie op de kritiek van de brandveiligheidsexperts: ‘Onze toezichthouders en vergunningverleners zijn deskundig. Over brandbeheersingsmaatregelen is altijd contact met de brandweer. De voorschriften in de gedoogbeschikking worden in samenspraak met de brandweer opgelegd.’

Lees het gehele artikel en bekijk de video op omroepgelderland.nl

Vragen?

Uw vraag hierover laat u achter op dit formulier. Een van onze adviseurs neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ruud van Herpen is als brandveiligheidsexpert betrokken bij het onderzoek naar de brand van de kunstgrasmatten bij Tuf Recycling in Dongen