Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Ontwikkelingen in de BENG regelgeving en nieuwe softwaretools leiden bij Nieman Raadgevende Ingenieurs tot dubbele tijdwinst.

Aanpassing BENG regelgeving op aandringen ingenieurs

Nieman Raadgevende Ingenieurs stapte met 16* andere advies- en ingenieursbureaus én brancheorganisatie NLingenieurs naar BZK en naar de Programmaraad van NEN met het dringende verzoek om de BENG methodiek aan te passen. Vorige week maandag besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken om de Bijna Energieneutraal Bouwen (BENG)-regelgeving aan te passen.

Ingenieurs hoeven vanaf 1 juli 2024 niet meer voor alle appartementen in één woongebouw een berekening voor een energielabel te maken om een omgevingsvergunning te krijgen. Daarnaast is het niet meer nodig om een kwaliteitsverklaring voor nieuwe installaties bij de omgevingsvergunning toe te voegen. Deze verandering zat er al langer aan te komen en gaat vanaf 1 juli 2023 in.

Gerton Starink, unitmanager Ontwerp: “Bij Nieman Raadgevende Ingenieurs proberen we zo slim mogelijk met onze tijd om te gaan. Door deze aanpassing in de wetgeving kunnen we tijd besparen. Daar worden niet alleen onze collega’s blij van maar ook onze klanten! Want eerlijk… we besteden liever onze tijd aan échte advisering dan aan het maken van niet-zinvolle maar verplichte berekeningen.”

Innovatie

De aanpassing in de wetgeving leidt bij Nieman zelfs tot een dubbele tijdswinst. De ontwikkel & innovatie afdeling heeft onlangs nieuwe softwaretools ontwikkeld waarmee onze adviseurs nog minder uren kwijt zijn aan BENG berekeningen én al in vroeg stadium inzicht krijgen in de BENG-score van een ontwerp. Binnenkort meer over deze ontwikkelingen.

 

———————–
* De zestien medestanders achter de aanpassingen van de BENG-regelgeving zijn: ABT, Arup, Buro Bouwfysica, Cauberg Huygen, DGMR, DWA, Hiensch Engineering, Huygen, LBP | Sight, Merosch, Nelissen Ingenieursbureau, Peutz, RHDHV, Techniplan, TRAJECT en Visietech.