Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Fietsend naar bouwterrein om BREEAM Excellent te halen

Een verslag van Duurzaam Gebouwd op locatie bij Enexis in Zwolle afgelopen 8 juni.

In augustus 2016 leverden de bouwbedrijven Trebbe en Van Wijnen het bovenregionale, energieneutrale kantoor van Enexis op: deels renovatie, deels nieuwbouw. Tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie over Renovatie en Transformatie blikten enkele partijen terug op dit project. “Met eenvoudige ingrepen hebben we een score van BREEAM-NL Excellent gehaald.”

En waar anders dan op het vernieuwde kantoor van deze energienetbeheerder vond dit evenement vorige week plaats. “Naast betrouwbaarheid en betaalbaarheid is duurzaamheid voor ons een belangrijke pijler”, trapte Coenraad op den Kamp van Enexis deze kennissessie af. “Als netbeheerder nemen we een voorbeeldfunctie in Nederland in. Daarom wilden we dat dit nieuwe gebouw energieneutraal zou worden.”

Op de fiets voor BREEAM

‘Met kleine ingrepen konden we stijgen van BREEAM-NL Very Good naar Excellent’

Volgens Nieman-adviseur Energie en Duurzaamheid Martin Dunnik, die als BREEAM-expert bij het vernieuwde Enexis-gebouw was betrokken, had deze snelle bouwtijd mede te maken met de ervaring van Trebbe en Van Wijnen. “Ze hebben eerder projecten met een BREEAM-certificering uitgevoerd. Daarnaast laten ze met hun FSC-keurmerk en een milieukeurmerk zien duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan.”

Als BREEAM-expert had hij de taak om de duurzame kwaliteit te onderbouwen met metingen en berekeningen. Bij die berekeningen viel hem op dat de BREEAM-score ‘Very Good’ eenvoudig was op te schroeven naar ‘Excellent’. “Met kleine ingrepen konden we stijgen naar 74%, terwijl vanaf 70% de score al ‘Excellent’ is. Om dit te behalen, hebben ze onder meer materialen ingekocht, die zijn gemaakt onder verantwoorde omstandigheden. Daarnaast zijn zo veel mogelijk mensen met de fiets naar het bouwterrein gekomen. Ook ik en mijn collega’s kregen dat verzoek. Dat was niet erg, want de Nieman-vestiging in Zwolle is dichtbij. Wij hebben wel alle weersomstandigheden meegemaakt: regen, sneeuw en 30 graden.”

Martin-Dunnink-Nieman-over-BREEAM-Enexis-bij-Duurzaam-Gebouwd

Lees het hele verslag met foto’s op DuurzaamGebouwd.nl