Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

What you hear is what you get

Ingenii Bouwinnovatie, Het GeluidBuro en Nieman Raadgevende Ingenieurs ontwikkelen in Harderwijk een primeur: het Acoustic Experience Lab. In deze akoestische studio kan de ontworpen akoestiek van een ruimte of zaal vóór uitvoering van de (ver)bouw 3D beleefd worden!

Experience Lab- concert met luisteraars

Waarom een Acoustic Experience Lab?

Bij geluid en akoestiek gaat het uiteindelijk om luisteren. Wij luisteren in ons werk naar geluiden in de omgeving, gebouwen, studio’s en zalen. Daarna wordt er gemeten, gerekend en geadviseerd om te komen tot de vereiste of gewenste situatie. Dit wordt vaak met rapport vol getallen en figuren onderbouwd.

Het Acoustic Experience Lab maakt het mogelijk om die vereiste of gewenste situatie te beluisteren voordat deze bestaat. Dit gebeurt in een virtuele omgeving met 3D ‘immersive sound’. Hierbij kan bijvoorbeeld een toekomstige stedebouwkundige situatie, het effect van akoestische voorzieningen in een bedrijfshal, een nieuw te bouwen concertzaal of het effect van een grote restauratie of herinrichting van een kerk voor uitvoering worden beleefd. De toekomstige situatie kan vooraf beluisterd en vergeleken worden met de bestaande situatie. Ook kan in het experience lab met behulp van de aanwezige actieve virtuele akoestiek op gehoor bepaald worden welk uitgangspunt voor een nieuwe situatie of ruimte het beste past.

Voor wie is het Acoustic Experience Lab bedoeld?

​Voor iedereen die een keuze moet maken over toekomstige situaties waar de kwaliteit en beleving van geluid en akoestiek een rol speelt. Bijvoorbeeld architecten, interieurarchitecten, stichtingen, bouwadviesbureaus, zaaleigenaren, kerkbeheerders, facilitair management, orgelbouwers- en adviseurs, installateurs, rijksoverheden, gemeentelijke overheden, projectontwikkelaars.

De akoestische beleving ondersteunt het maken van keuzes in het ontwerpproces. Kortom: innovatieve en hoogwaardige audiotechniek wordt ingezet om de afstemming van akoestiek in een ruimte eenvoudiger te maken.

Totstandkoming van het Acoustic Experience Lab

Ingenii Bouwinnovatie en Het GeluidBuro, beiden onderdeel van de Nieman Groep, hebben samen met hoofdaannemer Geluid en Interieur B.V. het lab ontwikkeld. Vanaf april 2021 kunnen we de akoestiek laten beleven in deze ruimte!

Bekijk het Acoustic Experience Lab

Wilt u ook uw akoestiek vooraf gaan beleven? Neemt u dan contact op met:

Experience Lab signing