Provinciehuis-Overijssel-in-Zwolle_voor-renovatieBij de renovatie van het gebouw van architect Duintjer uit 1972 is respect voor het bestaande gebouw het uitgangspunt geweest. De grote samenhang van het ontwerp, de plasticiteit en transparantie van de hoogbouw, de ruimtelijkheid van het bestuursgedeelte, de duurzame materialisering en de fraaie detaillering zijn bijzondere kwaliteiten die behouden zijn.

De technische vernieuwing van de buitenschil laat het oorspronkelijke ontwerp intact. Toch is het gebouw, en vooral het gebruik ervan, na de renovatie fundamenteel anders geworden. Zo is het interieur van het kantoor functioneel, technisch en esthetisch volledig gemoderniseerd. De vloervelden die ooit als kantoortuin waren bedoeld, zijn ingericht voor een nieuwe manier van werken met gevarieerde, persoonsongebonden werkplekken.

Ook het bestuursgebouw heeft op essentiële punten een metamorfose ondergaan, waarbij de grote circulatie- en foyergebieden zoveel mogelijk zijn gehandhaafd en gerevitaliseerd. Hier is de herinrichting van de statenzaal de meest opvallende wijziging. De statische, gesloten zaal is een open, democratisch centrum geworden, dat zicht biedt op het Park De Wezenlanden. De statige betonwand rondom de zaal heeft een goudkleurige afwerking gekregen.

Provinciehuis-Overijssel-in-Zwolle_naar-renovatie-interieurDe ooit bedoelde transparantie van het bruggebouw dat het ambtelijke deel verbindt met de bestuursvleugel, is hersteld. De klassieke oranje zonwering aan de buitenzijde is vervangen door doeken met een print van eikenblad. In het interieur zijn motieven uit de Overijsselse cultuur verwerkt in elementen die de sfeer en identiteit bepalen van het flexibele interieur

De renovatie van het Provinciehuis is in de periode 2004-2007 uitgevoerd door de Bouwcombinatie Provinciehuis: een combinatie van Bouwbedrijf Jurriëns, Koninklijke Woudenberg en Koopmans.

Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft in opdracht van deze aannemerscombinatie in de periode juni 2006 – mei 2007 kwaliteitscontroles op de bouwplaats uitgevoerd en hiermee de vanuit de opdrachtgeverszijde opgelegde aantoonplicht ingevuld. Naast wekelijkse verslaglegging en bespreking van de aandachtspunten met de uitvoerder, zijn de bevindingen teruggekoppeld naar de hiervoor aangestelde toezichthouder van AT Osborne / Kraaijvanger Urbis en – indirect – via de kwaliteitsverslagen die per mail naar alle betrokkenen.

Provinciehuis-Overijssel-in-Zwolle_naar-renovatie-gevel-1Projectinformatie
  • Opdrachtgever: Provincie Overijssel
  • Bouwmanagement: AT Osborne
  • Architect: Kraaijvanger Urbis
  • Bouwcombinatie: Koninklijke Woudenberg, Ameide
  • Bouwbedrijf Jurriëns, Utrecht / Groningen
  • Bouwbedrijf Koopmans / VBI-groep, Enschede
  • Nevenaannemer Installaties: Imtech Projects Noord-Oost.

 

Voor meer informatie neemt u contact op met  Jan Pieter van Dalen.