Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Wat betekent de Wet kwaliteitsborging voor de leverancier, onderaannemer en producent? Hoe kan de leverancier de bouwer ondersteunen en van de nodige gegevens voorzien?


Patricia Meijerink
van Nieman Kwaliteitsborging in Zwolle voerde een afstudeeronderzoek uit naar de rol van de leveracier om hierop meer grip te krijgen.

Met de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen verschuift de focus van het verkrijgen van een vergunning, naar het kunnen aantonen dat het opgeleverde project de vooraf overeengekomen kwaliteit heeft. Bouwpartijen krijgen meer verantwoordelijkheid voor eigen kwaliteit. Met de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is dit straks de dagelijkse werkelijkheid. Dat vraagt om anders te kijken naar het bouwproces. Tijdens een aantal pilotprojecten en het opstellen van het bijbehorende opleverdossier werd duidelijk dat de rol van de leveranciers en onderaannemers de nodige aandacht vraagt. Deze partijen staan doorgaans verder van het bouwproces af, maar zullen in de toekomst wel steeds vaker een cruciale rol gaan spelen in het leveren van bewijslast aan de bouwer en in het dragen van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.

Lees en/of download het gehele artikel Impact Wet kwaliteitsborging op de leverancier gepubliceerd in Bouwkwaliteit in de Praktijk, februari 2017

Impact Wet kwaliteitsborging op de leverancier