Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Persbericht 
Zwolle, 31 oktober 2017

Zijn alle breedplaatvloeren veilig?


Samenwerkingsverband opgericht om breedplaatvloeren te kunnen onderzoeken

Nieman-Kettlitz Gevel-en Dakadvies en Ingenieursbureau Boorsma hebben een samenwerkingsverband opgericht om gebouwbeheerders en gebouweigenaren, die de constructieve veiligheid van hun vloerconstructie willen onderzoeken, van dienst te kunnen zijn.

Onderzoeksmethode

Op basis van de constructietekeningen, berekeningen en informatie van producenten wordt bepaald of het risicovolle en veilige vloeren betreft. Bij de risicovolle vloeren volgt een maatwerk vervolgonderzoek. Hierbij kan ook een onderzoek aan de vloerconstructie zelf worden uitgevoerd. Wanneer blijkt dat er acuut veiligheidsrisico bestaan, wordt een advies gegeven over de directe vervolgstappen en maatregelen.

Onderzoeksplicht

Bent u eigenaar van een gebouw, dan wilt  u er niet aan denken dat er instortingsgevaar is. Toch bent u verantwoordelijk voor de constructieve veiligheid van uw gebouwen. Wanneer uw pand is gebouwd na 1999 zijn er mogelijk een breedplaatvloeren toegepast.

Uit een eerste telling blijkt dat bij enkele honderden gebouwen zich een risicovolle situatie zou kunnen voordoen. Het gaat dan met name gebouwen met grotere overspanningen als parkeergarages, scholen, winkelcentra en dergelijke. Om een catastrofe te voorkomen is het daarom van groot belang dat alle risicovolle gebouwen op korte termijn worden onderzocht.

zijn er verantwoordelijk voor dat hun gebouwen voldoen aan het Bouwbesluit. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de gemeentes verzocht om eigenaren aan te schrijven van gebouwen die na 1999 uitgevoerd zijn met breedplaatvloeren.
Zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2017/10/05/informatiedocument-beoordeling-veiligheid-breedplaatvloeren-bestaande-bouw

Meer informatie

Voor contact of meer informatie kunt u contact opnemen met Wilfred Slagter of Erik Jonker (Ingenieursbureau Boorsma) e.jonker@boorsma-consultants.nl

Lees meer

informatiedocument breedplaatvloeren