Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Veelbelovend nieuwgevelsysteem met enkele 'haken en ogen' Het komt steeds vaker voor dat sandwichpanelen als binnenblad worden toegepast. De rest van de gevelopbouw wordt dan bevestigd aan de circa 0,6 mm dikke stalen buitenhuid van de panelen. Dit kan, zeker op de lange duur, grote risico’s met zich meebrengen.

De toepassing van profielplaten en sandwichpanelen, gemaakt uit dun staal of aluminium plaatmateriaal, heeft vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw een continue groei doorgemaakt. Zelfs in de af-gelopen moeilijke crisisjaren zijn er in binnen- en buitenland nog productie-faciliteiten bijgekomen. In het begin vormden industrie- en vooral hallenbouw de standaard afzetmarkten. De laatste 15 à 20 jaar zijn daar de kantorenbouw, bouw van openbare gebouwen en – in mindere mate – de woningbouw bijgekomen. Parallel hieraan loopt de ontwikkeling van steeds nieuwe profielvormen en paneel¬typen, die aan de meest uiteenlopende esthetische en technische eisen kunnen voldoen.
Een recente ontwikkeling is die waarbij een product op basis van dun staal (sandwichpanelen) wordt toegepast als dragend en isolerend element (‘carrier’) in de gevel en niet langer als gezichtsbepalend element.

 

Lees en/of download dit artikel Veelbelovend nieuwgevelsysteem met enkele ‘haken en ogen’ geschreven door Otto Kettlitz voor Bouwwereld, 10-2015