Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Verslag van de sessie over NOM, BENG en ZEN tijdens de ZEN platformbijeenkomst NOM-nieuwbouw i.s.m. Stroomversnelling op 12 oktober

De één vindt de term Nul-op-de-Meter een prachtige vondst, de ander wordt duizelig van al die afkortingen die de energietransitie met zich meebrengt in de bouw. Wat is het verschil tussen NOM, BENG en ZEN? En hebt u de tongbreker ‘energieprestatievergoeding’ (EPV) al onder de knie? Harm Valk  en Simon Verduijn (ENDULE B.V.) geven uitleg.

Op 12 oktober jl. organiseerden het ZEN-platform en Stroomversnelling gezamenlijk een NOM-nieuwbouwdag. NOM staat uiteraard voor Nul-op-de-Meter; een wettelijk gedefinieerd begrip. Ook BENG is een nieuwe norm die wettelijk zal worden vastgelegd. ZEN daarentegen is een breder begrip, dat niet gedefinieerd wordt in de wet. ZEN is een nieuwbouw-ambitie, waarbij het comfort voor de bewoner een stuk zwaarder meeweegt dan bij de ‘kale’ BENG-norm voor nieuwbouw.

BENG is de nieuwe bezemwagen

Harm Valk benadrukt het een paar keer tijdens zijn presentatie: ook al is het voor veel bouwers op dit moment nog geen gesneden koek, BENG wordt slechts een nieuwe ondergrens, een nieuwe bezemwagen die als zodanig de EPC gaat vervangen. “BENG is nu nog lastig, maar toch is het geen ambitie waarmee je jezelf straks als koploper kunt onderscheiden of de hearts and minds van consumenten kunt veroveren. BENG is überhaupt geen consumentgerichte norm, maar we doen het er maar mee. We hebben het in feite over basale Europese regelgeving; een raamwerk dat per land concreet ingevuld wordt. Want in Finland bouw je anders dan op Sicilië.”

Vervolgens bespreekt Valk nog een keer de drie BENG-indicatoren en hun samenhang voor alle ‘nieuwkomers’ in de zaal. (Zie voor meer informatie het BENG-dossier. Een aanrader voor iedereen die de diepte in wil is de brochure Woningbouw volgens BENG: do’s en don’t s.) Afsluitend concludeert Valk: “BENG is dus interessant, maar je wil eigenlijk naar ZEN, want dat gaat meer over de consument: hoe voel je je in je huis, is het er rustig, is het comfortabel, voel je je happy?”

Lees het gehele verslag op Lente-akkoord.nl

Harm Valk op ZEN platformbijeenkomst NOM-nieuwbouw 12-10-2017